Cesta ke snížení příjmu cukru

01.10.2023 | Výživa

Nadměrná konzumace cukru je spojována s řadou zdravotních problémů, od obezity a cukrovky až po kardiovaskulární onemocnění. Převzetí kontroly nad příjmem cukru je významným krokem k lepšímu zdraví a pohodě. Přestože lákavost sladkých pochoutek je nepopiratelná, cesta ke snížení příjmu cukru je dosažitelná. Jak tedy snížit příjem cukru a naučit se jíst zdravěji?

Proč si dát na cukr raději pozor

Cukr, zejména přidané cukry obsažené ve zpracovaných potravinách a sladkých nápojích, mohou přispívat k nárůstu hmotnosti, zubním kazům a zvýšenému riziku chronických onemocnění. Snížením příjmu cukru můžete podpořit stabilní hladinu energie a budete mít lepší kontrolu nad hmotností. (1)

Obecně platí, že všeho moc škodí. Není dobré to se sladkostmi přehánět, ale občas se odměnit určitě není ke škodě. Nedělejte to ale příliš často, ať si na cukru nevypěstujete závislost a zbytečně nezačnete přibírat na váze. (2)

Výběr vhodných potravin a nápojů

Staňte se zdatnými čtenáři etiket, abyste rozpoznali skryté zdroje cukru v potravinách. Dávejte si také pozor na složky jako kukuřičný sirup a další varianty cukru. Kdykoli je to možné, vybírejte kvalitní, nezpracované potraviny. Ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, bílkoviny a ořechy mají přirozeně nízký obsah přidaných cukrů. (3)

Vařte si raději doma. Příprava jídel vám dává kontrolu nad ingrediencemi a umožňuje omezit používání přidaných cukrů. Nezapomeňte si dát pozor také na sladké nápoje, jako jsou limonády, energetické nápoje a slazené kávové nápoje apod. Překvapivě mohou být hlavními zdroji přidaných cukrů ve vašem jídelníčku. Nahraďte je raději vodou, bylinkovými čaji nebo domácími nápoji. Pokud potřebujete sladit potraviny nebo nápoje, volte přírodní alternativy, jako je med, javorový sirup nebo stévie. Nezapomeňte je ale s mírou. (4)

Plánujte si zdravější varianty jídel

Místo sladkých svačinek si vybírejte plnohodnotné svačiny s vysokým obsahem živin, jako je čerstvé ovoce, zelenina, ořechy a jogurty. Nezapomeňte snižovat příjem cukru postupně, aby se vaše tělo přizpůsobilo. Postupně snižujte množství cukru, které přidáváte do kávy nebo cereálií. Hnát se do extrémů hned ze začátku není nikdy dobrý nápad. (5)

Volte neslazené verze výrobků, jako jsou jogurty, mléko a ořechové máslo. V případě potřeby můžete vždy přidat trochu přírodní sladké chuti například nakrájeným ovocem nebo medem. Jezte také potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou celozrnné výrobky, zelenina a luštěniny. (6)

Zdroje: (1-4) www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-break-the-sugar-habit-and-help-your-health-in-the-process, https://www.health.com/nutrition/9-ways-to-quit-sugar-for-good, (5-6) www.health.com/nutrition/9-ways-to-quit-sugar-for-good






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat