Přivítejte v jídelníčku nízkosacharidovou cuketu

Těžko uvěřit: v polovině 70. let tady cuketu skoro nikdo neznal. To se naštěstí radikálně změnilo – dnes jsou cukety jednou z nejprodávanějších druhů zeleniny. Proč se nejedná pouze o kulinářský zázrak?

Cuketu miluje snad každý, ale málokdo ví, že cuketa je poddruhem tykve zahradní a botanicky patří do čeledi tykvovitých. Pokud je necháte růst, dosáhnou impozantní velikosti jako jejich příbuzní, protože plně vzrostlý plod může vážit až 5 kilogramů! Zpravidla se však cukety sklízejí, když jsou dlouhé asi 15–30 centimetrů a váží asi 100–300 gramů.

Rostlina roste téměř jako plevel a neúnavně plodí nové plody. Kvete a daří se jim téměř všude a téměř za všech klimatických podmínek. Chlad však jejich přemnožení rázně ukončí, a proto se jim v této zemi daří jen v létě pod širým nebem. Po většinu roku k nám přijíždějí cukety ze zemí kolem Středozemního moře. Původně ji pěstovali Italové, kteří dodnes slaví 7. května jako Den cuket.

Jak zdravé jsou cukety

S pouhými několika kaloriemi a obsahem tuku méně než 1 procento jsou cukety nutností pro každého, kdo se dobře stravuje a chce zůstat štíhlý. Cukety mají co nabídnout i v dalších ohledech: Obsahují dostatek draslíku, který je důležitý pro různé metabolické procesy. Nechybí ani hořčík pro pevné svaly a nervy a poměrně velké množství železa. Díky nízkému obsahu sacharidů jsou cukety také extrémně zdravou pochoutkou pro diabetiky a jsou ideální pro nízkosacharidovou kuchyni.

Nákup a vaření cukety

Kvalitu poznáte podle vzhledu: Hladká, lesklá a bezchybná slupka ukazuje, že cukety byly čerstvě sklizené a optimálně skladováné. Když se dotknete ovoce, slupka by téměř neměla povolit, cuketa by měla být pěkná a pevná.

Čerstvé cukety lze uchovávat v přihrádce na zeleninu v lednici až deset dní při teplotě nejméně 8 stupňů Celsia. Neskladujte cuketu s jablky nebo rajčaty, protože obě obsahují plyn zvaný etylen, díky kterému cuketa přestane být křupavá.

Příprava cukety je velmi lehká: jednoduše omyjte, osušte, nožem odřízněte stonky a květy – hotovo! V závislosti na receptu pak můžete cuketu nakrájet, rozpůlit nebo vydlabat.

Příprava cukety

Málokterá zelenina je tak všestranná jako cuketa. Chutnají stejně dobře syrové, dušené, grilované nebo smažené a nakrájené najemno jako příloha nebo do salátu i do zapečených mís, polévek a k masu nebo jako vegetariánská plněná cuketa jako hlavní chod. Cuketa se hodí zvlášť dobře k další středomořské zelenině, jako jsou rajčata, paprika a lilek, což z ní dělá klasickou přísadu například do francouzského ratatouille.

Co se týče koření, u cukety je povoleno cokoli. Středomořské bylinky, jako je tymián a oregano, čerstvý česnek a kmín, se obzvlášť dobře hodí k jejich jemné chuti.

Pokud máte na zahradě cukety s květy nebo je najdete na trhu, rychle po nich sáhněte. Nejen, že skvěle vypadají, ale také se dají zpracovat na opravdové lahůdky. Velké květy samičích rostlin jsou ideální pro nádivku například mletým masem, rybím filé nebo krevetami. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537869/, názory autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat