Doplnění tolik důležitého jódu

Jód je pro naše tělo důležitým stopovým prvkem, obsahuje ho ale poměrně málo potravin. Nedostatek jódu může vést k narušení funkce štítné žlázy. Jaké potraviny byste měli jíst, abyste zabránili nedostatku jódu?

Jód je pro tělo důležitý. Je nezbytný pro funkci štítné žlázy a mimo jiné je zodpovědný za energetickou výměnu v těle. Doporučuje se denní příjem 200 mikrogramů pro dospělé, u těhotných a kojících žen je to dokonce až 260 mikrogramů denně. Kde ale jód nejlépe získáte?

Mořské ryby

Ryby jako platýs, treska nebo makrela jsou bohaté na jód. Porce 100–200 gramů již dokáže pokrýt denní potřebu dospělého člověka (200 mikrogramů). Mořské ryby by proto měly být na vašem jídelníčku jednou až dvakrát týdně. 

Řasy

Řasy jsou ideálním zdrojem jódu bez ryb a masa, zejména pro vegetariány a vegany. Vodní rostliny obsahují v průměru 10 miligramů jódu na 100 g. Poskytují také mnoho bílkovin, minerálů a vitaminu B12, který je zvláště důležitý pro vegany.

Mořské plody

Mušle, ústřice, humři nebo krevety jsou jako vhodný dodavatel jódu obdobou mořských ryb. Jsou také bohaté na bílkoviny a železo. 

Jodizovaná sůl

Mnoho potravin neobsahuje téměř žádný jód kvůli vyplavování půdy. Proto je obohacení kuchyňské soli jódem velmi užitečné. Příjem jódu by samozřejmě neměl pocházet výhradně ze soli a neměla by být překročena doporučená denní dávka 6 gramů soli. 

Mléčné výrobky

Sýry, jogurty a podobně také obsahují jód díky obohacení krmiva pro zvířata o stopový prvek. Navíc poskytují bílkoviny, zejména v kombinaci s obilovinami, například ve formě chleba nebo těstovin. Obsahují také důležité minerály, jako je vápník a draslík, stejně jako vitaminy B a E. Mléčné výrobky jsou proto zvláště důležité zejména pro děti a neměly by v jídelníčku chybět.

Chléb

Chléb sám o sobě bohužel není bohatý na jód. Obsahuje však poměrně velké množství soli. Při nákupu proto dávejte pozor na seznam surovin a dejte přednost pečivu a pečivu s jodovanou kuchyňskou solí.

Uzeniny

Podobně jako chléb ani uzenářské výrobky jako salám, šunka a podobně nejsou vždy bohaté na jód, ale jsou také velmi slané. Z těchto a dalších důvodů by se proto měly jíst jen v malém množství. Pokud jste však příznivci uzenin, sáhněte raději po těch, které jsou vyrobeny z jodizované soli a mají co nejméně tuku.

Zdroj: www.nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nyas.14041 - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat