Správná výživa před i po tréninku

Je lepší sportovat nalačno, nebo to chce něco do žaludku? A pokud ano, kdy přesně se před fyzickou aktivitou vlastně najíst, aby tělo mělo energii na všechny vaše výzvy?

Asi každý, kdo se věnuje cvičení, by ze svých pravidelných tréninků chtěl vytěžit naprosté maximum. A je to logické, protože čas je dnes drahý a nemůžeme s ním plýtvat jen tak bez efektu! Jak je to tady s výživou, která je klíčem k těm nejlepším sportovním výkonům i následné potřebné regeneraci?

Bez občerstvení to nepůjde

Aby se auto mohlo rozjet, potřebuje benzín, naftu nebo nabitou baterii. A s tělem to vlastně funguje podobně. Také musí mít nějaké palivo, aby se nezastavilo před prvním kopečkem a nezůstalo bezradně stát a čekat na odtahovku. Co do něj tedy nalít? A hlavně kdy? Nejeden fitness trenér doporučuje jíst dvě až tři hodiny před fyzickou aktivitou, tedy s výjimkou lehkého ranního regeneračního běhu. Koneckonců, pokud máte ve zvyku běhat za svítání, asi si těžko budete nařizovat snídaňový budík na hodinu, kdy je ještě tma. V tomto případě je lačný žaludek povolen. Ale pouze za předpokladu, že si dáte opravdu jen kratší trať. Jestli se však do sportu hodláte pustit s pořádnou vervou, pak si před ním nějakou tu svačinku určitě dejte (1).

Sacharidy nejsou zlo

Ti, kteří hubnou nebo se snaží jíst zdravěji, mnohdy sacharidy považují za toho největšího nepřítele. Pravdou ale je, že je nelze házet do stejného pytle a ty komplexní bývají pro tělo žádoucí. Poskytují mu totiž to zmíněné palivo a tedy i zdroj využitelné energie. Klidně popřemýšlejte o banánu, ovesné kaši, ovocném smoothie nebo toustíku s marmeládou či arašídovým máslem. Velmi prospěšné bývají i proteiny, které načerpáte třeba z listové zeleniny. Jejím prostřednictvím se do krevního řečiště dostanou jisté aminokyseliny, které pomohou nastartovat proces obnovy svalů (2). A na čem si pochutnat po návratu z posilovny?

Odměna, na které si smlsnete

Müsli přelité jogurtem s vysokým obsahem bílkovin a ovocem nebo smažené kuře s rýží jsou skvělými příklady jídel, která fungují jako optimální regenerační palivo. Je totiž třeba doplnit zásoby glykogenu, který je uložený ve svalech a při sportu dostal na frak. Směs bílkovin a sacharidů se jeví jako ideální (3). A neříkejte, že po cvičení nemáte hlad!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7696145/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5596471/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539802/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat