Ztracené elektrolyty nemusíte hledat jen ve sportovních nápojích

Propagované sportovní nápoje jsou dobrým zdrojem minerálů, o které v průběhu dne člověk přirozeně přichází. Jenže toto občerstvení obsahuje i spoustu umělých sladidel, přidaných barviv a konzervačních látek, což je velké zdravotní negativum.

Když někde slyšíte zmínku o elektrolytech, co vás napadne jako první? Možná si ihned vybavíte sportovní nápoje, které v televizních reklamách i na pultech obchodů vidíte běžně. Opravdu nejsou k dispozici jiné a možná i lepší zdroje?

Co jsou ty elektrolyty vlastně zač?

Ačkoli se o nich pořád mluví, řada lidí netuší, co si pod nimi představit. Takže na vysvětlenou – elektrolyty jsou vlastně kategorií základních minerálů. Patří k nim tedy i sodík, draslík, fosfor, hořčík nebo chlorid (1). Nesou kladný nebo záporný náboj, a bývají spojovány hlavně s hydratací a správným fungováním základních tělesných procesů, jako je činnost svalů a nervů, sekrece hormonů či udržování pH krve. Během celého dne elektrolyty nevyhnutelně ztrácíme, a to pocením, močením i dýcháním. Je tedy důležité je důsledně doplňovat a nahrazovat – a to nejen po náročném tréninku.

Komerční nápoje nemusejí být nejlepším řešením

Je pravdou, že potřebné minerály nabízejí i zmíněné sportovní nápoje. Ovšem spolu s nimi bohužel zprostředkovávají i umělá sladidla, konzervační látky, přidaná barviva a poměrně dost cukru. Tedy alespoň podle názoru americké registrované dietoložky Maddie Pasquariello. Co takhle elektrolyty čerpat z potravin, což se jeví jako zdravější varianta? Tyhle konkrétní jich mají více než dost!

Výhra s banánem

Nutriční hodnota banánu je skutečně působivá. Toto exotické ovoce nabízí 32 miligramů hořčíku, 25 miligramů fosforu a neuvěřitelných 375 miligramů draslíku (2). Navíc je úžasným zdrojem uhlohydrátové energie, která je nezbytná pro pohon těla i mozku. Vsadit ale můžete i na jinou zbraň.

Bílý jogurt je trefou do černého

Možná vás to překvapí, ale i „obyčejný“ bílý jogurt je senzační elektrolytovou zásobárnou. Obsahuje 173 miligramů vápníku, 220 miligramů draslíku, 212 miligramů fosforu a 56 miligramů sodíku (3). Ke všemu poskytuje spoustu bílkovin, jež prodlužují pocity sytosti a přispívají k budování svalů.

Nepodceňujte špenát

Ztracené minerály načerpáte i ze špenátu. A nejen ty. Tento druh listové zeleniny vám daruje také vitaminy A, B a E, které se hodí vždycky. Výhodou špenátu je i jeho všestrannost, neboť ho lze snadno začlenit do celé řady pokrmů, a to včetně polévek (4).

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Elektrolyt, (2) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1105314/nutrients, (3) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170894/nutrients, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27353735/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat