Hubněte s receptem na jednoduchý chléb s ovesnými vločkami

Chtěli byste jíst zdravě a ideálně přitom shodit pár kilo? Pak vám doporučujeme tento lahodný recept na domácí chléb z ovesných vloček – bez pšeničné mouky!

Ovesné vločky jsou na hubnutí ideální. Jsou plné zdravých živin, zasytí na dlouhou dobu a zastavují chutě. Jako alternativu k pšeničné mouce můžete použít právě ovesné vločky – díky nim je chléb, palačinky atd. okamžitě zdravější (1)! 

Proč je chléb z ovesných vloček zdravější? 

Přestože ovesné vločky obsahují také spoustu energie a sacharidů, jde o tu zdravou verzi s dlouhým řetězcem. To umožňuje, aby nám hladina cukru v krvi stoupala jen pomalu, a proto nás nehoní mlsná a jsme dlouho sytí. Kromě toho jsou ovesné vločky obzvláště bohaté na živiny, vlákninu a vitamíny (2). 

Pokud milujete chleba, a přesto chcete zhubnout, rozhodně byste měli vyzkoušet tento lahodný recept na chléb s ovesnými vločkami.

Chléb s ovesnými vločkami

Ingredience 

na 1 bochníček potřebujete:

225 g křehkých ovesných vloček

225 g ovesných vloček

2 balíčky prášku do pečiva

1 lžička soli

520 g nízkotučného jogurtu

3 vejce

Příprava

Předehřejte si troubu na 175 stupňů. V jedné misce smíchejte vejce a jogurt a přidejte ovesné vločky, sůl a jedlou sodu. Směs promíchejte hnětacím hákem, dokud nevznikne hladké těsto.

Vytvořte bochník chleba a vložte ho do ošatky. Chleba pečeme v troubě 60 minut. Potom chléb přikryjte a pečte chléb dalších 10 minut.

Tipy navíc

Připravte si hrst chia semínek, lněných semínek a slunečnicových semínek, kterými posypete chléb před pečením. Tím mu dodáte extra porci živin, a navíc vás zasytí!

Jak správně skladovat chléb

Chléb byste nikdy neměli skladovat v lednici, protože je tam příliš vlhko, což způsobuje tvorbu plísní. Méně vhodné pro skladování pečiva jsou také plastové a papírové sáčky. Papír chléb vysušuje, v igelitových sáčcích se daří choroboplodným zárodkům – rychle se zde tvoří plísně. Mimochodem, v případě vzniku plísní byste měli zlikvidovat celý chléb – a ne pouze odříznout postižená místa!

Lahodný bochník udržíte v nejlepší kondici v chlebníku! V ideálním případě by se teplota v místnosti měla pohybovat kolem 18 stupňů a nádobu byste měli jednou týdně vyčistit octovou vodou.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625765/, názor autora - zbytek článku






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat