Detoxikační potraviny z kuchyně

S detoxem se pojí spousta výhod. Jaké překvapivé detoxikační potraviny máte v kuchyni? Zahrnují vlašské ořechy, kurkumu a kokosový olej!

Den co den své tělo vystavujeme toxinům. Nelze se jim vyhnout! Jsou v jídle, kosmetických produktech, ovzduší, vodě, úklidových prostředcích, vonných svíčkách i plastovém nádobí, ve kterém uchováváme vařené i nevařené pokrmy. Nemluvě o tom, že i my sami jsme v podstatě výrobcem toxinů, neboť se tyto látky přirozeně produkují třeba při trávení. Občasný detox je tedy potřeba, čímž se uleví orgánům i imunitnímu systému (1). V souvislosti s tímto úklidem se často hovoří o jablečném octu, citronech a kysaném zelí. Ani jedno vás neláká? Sáhněte po jiných potravinách. Tyhle máte doma, jejich účinky pro vás ale budou překvapením!

Vlašské ořechy nejen na pečení

Vánoce se blíží mílovými kroky, proto možná začínáte schraňovat zásoby vlašských ořechů. Vždyť se bez nich některé druhy cukroví neobejdou! Ale hrstičku byste si měli dát už teď. Tyto ořechy jsou totiž plné živin, které posilují detoxikační systémy organismu. Konkrétně jde o hořčík a zinek. Zatímco první látka stimuluje buněčnou aktivitu, čímž se toxiny uvolní do krevního řečiště, druhá je svou antioxidační aktivitou pomáhá neutralizovat (2).

Když mléko, tak s kurkumou

Toto žluté koření dává očistě zelenou. Je nabité antioxidanty, přičemž snižuje i záněty a podporuje trávení, takže k detoxikačním prostředkům po právu patří. Nějak nevíte, kam toto výrazné ochucovadlo zakomponovat? Připravte si zlaté mléko, což je tradiční nápoj ajurvédské medicíny. Mléko nalijte do kastrolku, přidejte kurkumu, špetku skořice, trochu kajenského pepře a jemně nastrouhaného zázvoru. Přiveďte k varu, poté odstavte, nechte lehce zchladnout a doslaďte medem (3).

Lžička kokosového oleje není na obtíž

K potravinám, které odstraňují nahromaděné škodliviny, se kupodivu počítá i kokosový olej. Jeho tajemství je obsažená kyselina kaprylová. Díky ní má antioxidační, protiplísňové, antivirové i antibakteriální vlastnosti. Kokosový olej je velice přínosný v boji proti přemnoženým kvasinkám a plísni ve střevech.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071526/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30395784/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat