Odhalení mýtů o zdravé výživě

Když jíte pozdě, tloustnete a syrová zelenina je zdravá? Ne všechno, co se o zdravé výživě říká, je pravda. Odhalujeme pět největších mýtů.

Na téma výživy najdeme nekonečně mnoho názorů. My jsme si vzali pod lupu pět největších mýtů o zdravé výživě (1).

Potřebujeme alespoň jedno teplé jídlo denně? 

Ne, protože všechny živiny, které potřebuje, můžete svému tělu dodat i konzumací pouze studené stravy! Mnoho lidí se ale po něm cítí lépe a měli by si proto jedno teplé jídlo denně rozhodně dopřát.

Je máslo zdravější než margarín?

Z nutričního hlediska není velký rozdíl v tom, zda si chleba namažete máslem nebo margarínem. Oba obsahují kolem 80 procent tuku a měly byste je konzumovat pouze s mírou. Pokud však preferujete máslo, měli byste upřednostňovat spíše výrobky z mléka volně se pasoucích krav, protože obsahují vysoký obsah prospěšných mastných kyselin. U margarínu je třeba dát přednost výrobkům, které neobsahují (spíše škodlivé) hydrogenované tuky. Ve prospěch margarínu hovoří to, že jeho uhlíková stopa je pouze 1/7 uhlíkové stopy másla. Margarín je tedy lepší pro životní prostředí.

Ztloustnu, když budu jíst pozdě večer?

Rozhodující pro nárůst hmotnosti není doba příjmu kalorií, ale jejich celkové množství. Pokud se vám podaří přes den skoro nic nejíst, můžete si dát večer bohatou večeři, aniž byste hned přibrali. Málokdo však dokáže dobře spát s plným žaludkem. Před spaním je proto vhodné jíst méně. 

Je syrová zelenina zdravější?

Čerstvé potraviny jsou vždy zdravé. Některé druhy zeleniny (fazole, brambory) však nelze konzumovat syrové vůbec. Vaření navíc narušuje buněčné stěny a dělá tak suroviny stravitelnější. Antioxidační látky jako karoten nebo lykopen se pak uvolňují nebo dokonce nově tvoří. Optimální příprava proto mnohdy zlepšuje nutriční kvalitu zeleniny.

Pomáhá dextróza se soustředěním a zvyšuje výkon?

Vzhledem k tomu, že tělo okamžitě po požití glukózy uvolňuje obrovské množství inzulínu, hladina cukru v krvi rychle klesá. To zase způsobuje, že se cítíte slabí a unavení. Proto raději používejte celozrnné produkty. Sacharidy v něm obsažené se pomalu rozkládají na glukózu, a zajišťují tak stálou hladinu krevního cukru a tím i neustále vysokou výkonnost.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31639089/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat