Volba nevhodné velikosti talíře vede ke zbytečnému přejídání

Poslech rychlé hudby, sledování nudného programu v televizi nebo nevhodně zvolená velikost talíře. Věřili byste tomu, že i tohle má co dělat s přejídáním?

Přejídání má hodně škodlivé účinky. A rozhodně nejde jen o to, že úzce souvisí s nadváhou, či dokonce obezitou. Častá konzumace ohromných porcí může nevratně roztáhnout žaludek, podstatně zvýšit hladinu krevního cukru a zapříčinit pálení žáhy. Tenhle nežádoucí stravovací zlozvyk prý také nabourává cirkadiánní rytmus a způsobuje letargickou únavu, které se nelze zbavit (1). Chcete se tomu vyhnout? Dejte si pozor na faktory, které dokáží oblafnout smysly natolik, že nad jídlem ztratíte veškerou kontrolu. Tady je máte černé na bílém!

Velký talíř rovná se velký problém

Možná to zní podivně, ale přejídání může odstartovat i něco tak obyčejného, jako je jídelní nádobí, respektive jeho rozměr. Zajímavý americký výzkum, který uskutečnila prestižní newyorská Cornellova univerzita, prokázal, že čím větší talíř máte, tím větší je i pravděpodobnost, že toho sníte víc, než byste měli (2). Co dalšího vám „poblázní“ chutě?

Hudba. Vážně

Asi každý sportovec ví, že když při tréninku poslouchá hudbu ve svižném tempu, nakopne to jeho tempo i vytrvalost. A zhruba podobně to funguje i při stravování, myslí si vědci. Jinými slovy – když si k večeři pustíte nějakou rytmickou pecku, budete jíst rychle, přičemž přijímaná sousta méně rozžvýkáte. A hádat můžete dvakrát, jak to asi skončí… Obezřetní byste měli být také s televizí. I ona je totiž nepřítel!

Z nezáživného vysílání nic dobrého nekouká

Poznatky britského průzkumu (3) zveřejněné v magazínu Frontiers in Psychology zase naznačují, že konzumace jídla výrazně roste, když lidé sledují nudný televizní program. V této situaci je také lákají spíše tučné a kalorické pokrmy. Co naplat, když už televizi odmítáte vypnout, nalaďte si alespoň něco napínavého, co vás udrží ve střehu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3260410/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5598018/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4630539/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat