Seznámení se s adaptogeny

15.02.2022 | Výživa

Adaptogeny jsou léčivé byliny, které byly využívány po tisíce let v tradičních kulturách. Tyto rostliny rostou tisíce let v nepřizpůsobivých podmínkách v mrazech, suchu, ve vysokých nadmořských výškách, kde nepřežijí žádné jiné organismy.

Dokázaly se adaptovat na dané nehostinné podmínky a přežít. V lidském těle, pak adaptogeny fungují podobně. Zvyšují celkovou odolnost organismu na stres, jako je zranění, úzkost a únava, a zlepšují schopnost odolávat změněným podmínkám, adaptovat se.

Jak adaptogeny fungují

Adaptogeny pomáhají zmírnit stres tím, že kontrolují množství uvolněných stresových hormonů při stresových reakcích. Během velmi stresového dne uvolňuje hypotalamus (část mezimozku) CRH (hormon uvolňující kortikotropin). Uvolňování CRH vyvolává úzkost. CRH poté cestuje do hypofýzy, odkud se uvolňuje ACTH (adrenokortikotropní hormon). ACTH po cestě krevním řečištěm spouští uvolňování kortizolu (stresového hormonu) z kůry nadledvin a s ním se vyplaví z nadledvinek i adrenalin. Chronický stres vyčerpává váš organismus kvůli neustálému uvolňování CRH, ACTH a kortizolu. Adaptogeny pomáhají zvyšovat odolnost na stres tím, že zabraňují uvolňování CRH a ACTH. To velice zjednodušeně znamená, že adaptogeny pomáhají snižovat potřebu vašeho těla produkovat stresové hormony v reakci na stres. Díky čemuž nedojde k adrenálnímu vyčerpání a dalším negativním efektům spojeným s dopady stresu. Jako jsou zánět, hormonální nerovnováha, ztráta libida nebo problémy se štítnou žlázou. Adaptogeny snižují úzkost tím, že zabraňují uvolňování CRH. Neboť čím více se uvolní v hypotalamu CRH, tím větší bude intenzita úzkosti.

Účinky adaptogenů na lidský organismus

Snížení hladiny kortizolu (hormonu stresu a stárnutí). Regenerace mozkových buněk. Zmírnění deprese a úzkosti. Ochrana zdraví srdce a jater. Antikarcinogenní účinek. Snížení hladiny cholesterolu. Ochrana před zářením, radiací. Jedná se o veškerou pro organismus škodlivou radiaci, ať už je to UV nebo elektromagnetické záření. Harmonizace hormonů. Snížení únavy. Stimulace imunitního systému. Zlepšují pracovní a sportovní výkonnost. Zlepšují potenci, libido a celkovou sexuální kondici. Snižují účinky toxických látek, například ze zhoršeného životního prostředí. Zlepšuje kondici nervového systému a mají protizánětlivý účinek.

Jaké adaptogeny užívat a na co

Maca je ideální v případě potřeby optimalizace, harmonizace pohlavních hormonů. Nepřímo zvyšuje množství pohlavních hormonů u mužů i žen, což vede ke stimulaci libida, plodnosti a zmírnění příznaku menopauzy. Pozitivně působí na zvětšenou prostatu a zmírňuje příznaky PMS.

Ašvaganda neboli indický ženšen snižuje oxidační stres, proces vedoucí k poškození buněk a zrychlení stárnutí, a podporuje zdravou stresovou reakci. Ve studii s placebem bylo prokázáno, že ašvaganda zlepšuje odolnost proti stresu a kvalitu sebehodnocení účastníků. Co se hormonu týče, bylo prokázáno, že ašvaganda pro některé ženy zlepšuje sexuální funkce a libido. Možná proto, že podporuje zdravou produkci testosteronu. Další studie naznačují, že tato bylina může dramaticky zpomalit buněčné dělení v rakovině prsu. V neposlední řadě ve studii zkoumající efekt stresu na plodnost vedla ke zvýšení testosteronu o 13 % u zdravých mužů, u kuřáků o 10 % a u silně vystresovaných mužů o 22 %.

Bazalka královská neboli královna bylin, jak se tulsi (Ocimum sanctum) přezdívá, je nejposvátnější bylinou v Indii. Slovo tulsi je možné přeložit jako jedinečná, neporovnatelná, nedostižná. Tato bylina má pozitivní vliv na nadledvinky a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Bazalka posvátná může pomoci chránit játra a podporovat jejich funkci. Játra detoxikují nadbytečné hormony z těla a pomáhají předcházet estrogenové dominanci.

Reishi je silný adaptogen, který je také plný antioxidantů. Tato houba je známá pro své protinádorové, anti-androgenní, anti-aging a imunitní účinky. Pokud bychom měli vybrat jen jednu superpotravinu a žádnou jinou, byla by to právě reishi. Obsahuje celkem asi 250 různých látek, z nichž většina nebyla doposud plně prozkoumána. Obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin, má vysoký obsah železa, selenu a vitaminu B a velké množství antioxidantů. Dále obsahuje polysacharidy, triterpeny, vlákninu, organické germanium, enzymy a adenosiny. Obsažené terpenoidy mají protizánětlivý účinek. Mezi nejvýznamnější terpenoidy patří kyselina ganodermová a lucidenová. Houba Reishi obnovuje ztracenou tělesnou rovnováhu a pomáhá udržet tělesnou schránku do vysokého věku fit, a to i při vysoké fyzické zátěži. Působí protizánětlivě, pomáhá při problémech s játry, urychluje regeneraci epitelu plic, zlepšuje buněčný metabolismus, odstraňuje z těla toxické látky nahromaděné v játrech a chrání je tak před zanášením škodlivinami, díky čemuž má smysl využívat jí v protokolech pro navýšení detoxikace. Podporuje srdeční oběh a povzbuzuje srdce, obsažené látky zlepšují průtok krve, a proto se spotřebuje méně kyslíku. Normalizuje hodnoty krevního tlaku, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, při alergiích rozšiřuje úzké průdušky a snižuje proto riziko onemocnění bronchitidou.

Ženšen je pro mnohé považován za nejúčinnější adaptogen. Bylo prokázáno, že panax ginseng úspěšně zlepšuje subjektivní klid a některé aspekty výkonu pracovní paměti u zdravých mladých dospělých. Vědci dospěli k závěru, že panax ginseng má významné protistresové vlastnosti a může být použit k léčbě stresem vyvolaných poruch.

Rozchodnice růžová, stejně jako ostatní adaptogeny poskytuje tato rhodiola biologickou obranu proti stresu. Studie provedená v roce 2009 vědeckými pracovníky ve Švédsku testovala dopad rhodioly na lidi trpící únavou spojenou se stresem. Zjistili, že opakované podávání rhodioly působí proti únavě, což zvyšuje duševní výkon, zejména schopnost soustředit se a snižuje kortizolovou reakci na probuzení stresu u pacientů s adrenálním vyhořením a s únavovým syndromem.

Nemyslete si však, že ke spokojenému zdravému životu stačí užívat pouze adaptogeny. K adaptogenům je potřeba jíst zdravě, mít kvalitní spánek a snažit se tolik nestresovat každý den v banálních situacích. Přidáním adaptogenů do vaší denní rutiny můžete zvýšit odolnost vůči stresu a celkově škodlivému životnímu prostředí, čímž zlepšíte svoji fyzickou i mentální kondici. Takže pokud nežijete pohádkový organický život vysoko v horách, doporučujeme si vybrat svůj adaptogen, který vám pomůže adaptovat se na dnešní toxické podmínky.

Zdroj: Johanka Mo, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991026/, https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/adaptogen






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat