Stravování před a po cvičení

26.06.2022 | Výživa

Zdravé stravování, foodstyling, fitness a pravidelné cvičení se v dnešní době stále více dostávají do popředí. Není se čemu divit, jelikož mnoho z nás je obětí sedavého zaměstnání. Na rozdíl od našich předků, pro které bylo posezení odpočinkem, protože celý den pracovali, pro nás se sezení stává prokletím. A právě proto dnes mnoho lidí chodí cvičit. Cvičením totiž lidé bojují s kily vzniklými sezením a následně se cvičení stává odpočinkem, kterým bývalo sezení.

Co však jíst před tréninkem a po něm, aby výkon byl co nejefektivnější? Už několik hodin před cvičením nejíte, aby se vám lépe hýbalo, a nic k jídlu si nedáte ani po sportu, protože nechcete nabrat to, co jste pracně vypotili? Všechno špatně. Riskujete zdraví a paradoxně i další kila nadváhy.

Důležité je jíst správně od začátku dne

Obrovským mýtem je jít cvičit úplně hladový a myslet si, že se spálí mnohem více tuků. Pravdou je, že čím hladovější člověk bude, tím dříve se mu udělá špatně. K tomu, abychom měli dostatek energie během cvičení a neměli po tréninku příliš velký hlad, je důležité jíst správně již od začátku dne, který musíme odstartovat vydatnou a zdravou snídaní. Dále musíme jíst během celého dne v pravidelných intervalech každé 2–3 hodiny. Pokud každý náš pokrm bude špatný, bude špatné i naše cvičení. Tělo nám přílišným zadýcháním, svalovou křečí či nevolností jasně dá najevo, že něco není dobře, a trénink je tak naprosto neefektivní (1).

Více sacharidů, méně bílkovin

Náš organismus vždy pálí cukry i tuky zároveň. Před cvičením se najíst musíme, aby tělo fungovalo tak, jak má, a nebralo si zásoby z našich svalů. Nejvhodnější je menší a dobře stravitelné jídlo obsahující převážně sacharidy a méně bílkovin a tuků. Chcete-li redukovat váhu, je důležité jíst poslední jídlo nejpozději hodinu před cvičením, abychom nezatížili trávicí systém a spalovala se energii ze zásobních forem, tedy z tukové tkáně. Energeticky vydatné a tučné jídlo zvyšuje průtok krve v trávicím traktu, a tak se snižuje množství krve dodávané do svalů, tudíž účinnost cvičení stagnuje (1).

Pitný režim

Během cvičení je nezbytně nutné doplňovat pitný režim. Bohatě stačí čistá pramenitá voda. Na trhu samozřejmě existuje mnoho iontových, aminokyselinových a karnitinových nápojů, které vašemu výkonu dodávají energii, ale volte raději tekutiny s menším obsahem cukru, protože případná zvýšená hladina glukózy v krvi našemu tělu při cvičení vůbec neprospívá (1).

Nebojte se najíst

Po cvičení musí tělo zregenerovat a uvést se po strečinku do stavu normálu. Ihned po výkonu, jak aerobním, tak silovém, je potřeba tělu dodat ztracené cukry v podobě jednoduchých sacharidů. Kousek ovoce, fresh džus nebo třeba sacharidový či syrovátkový nápoj. Sacharidy se po cvičení stanou zdrojem energie pro svaly. Do dvou hodin je pak nutné dopřát tělu jídlo bohaté na bílkoviny, to napomůže lepší regeneraci a tvorbě svalové hmoty. Pokud cvičíte dopoledne, rozhodně v tomto pokrmu nevynechávejte sacharidy a zdravé tuky. Pokud je však pokrm večeří a vy chcete redukovat váhu, měli byste množství sacharidů i tuků ubírat a zasytit se především bílkovinami (1).

Mnohokrát nastává i situace, že člověk večeří před cvičením. V tomto případě nezapomeňte do večeře zařadit i sacharidy, které jsou ke sportovnímu výkonu nezbytně nutné. Po cvičení opět doplníme malé množství jednoduchých cukrů a zařadíme druhou malou bílkovinovou večeři, jako je tuňák, tvaroh nebo noční protein. Nezapomínejte, že večeříme minimálně 2 hodiny před spaním, ale na druhé straně nesmíme jít spát hladoví. Když si totiž vyčerpáme zdroje cukru, které zásobují mozek i centrální nervový systém a půjdeme spát bez doplnění těchto zásob, projeví se tyto nedostatky přerušovaným a nekvalitním spánkem. Ráno se probudíme ještě vyčerpanější, než jsme byli včera (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6948807/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat