Zdravá vejce všude, kam se podíváš

03.04.2023 | Výživa

Vajíčka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálních látek.

Bohužel jsou vajíčka velmi kritizována z hlediska špatného vlivu na naše zdraví, ale ona to není úplně pravda. Jedno je však jisté – závisí na množství.

Pomáhají nám při hubnutí

Protože vajíčka obsahují velké množství bílkovin, jsou vhodnou potravin do redukční diety. Proteiny totiž navozují pocit sytosti. Je to z toho důvodu, že bílkoviny v trávicím traktu potlačují vyplavování hormonu ghrelinu a souběžně stimulují pocit sytosti do našeho mozku.
Díky těmto odlišnostem může být vyšší úbýtek hmotnosti, pokud budeme ve stravě přijímat větší množství bílkovin. Lze to vyčíst i ze studie (1), kde byli lidé rozděleni do dvou skupin. Skupina A snídala 8 týdnů vajíčka a skupina B snídala bagetu (sacharidy). Skupiny měli stejný denní energetický příjem a stejně nastavený kalorický deficit. Výsledkem studie byl vyšší úbytek na váze zaznamenaný u skupiny, která snídala vajíčka.

Důležité složky vajec

Vitamin D

Vitamin B12

Folát

Antioxidanty (lutein, zeaxantin a selen)

Lutein a zeaxantin

Podporují celkové zdraví očí, protože se hromadí v sítnici našeho oka. Pokud budeme přijímat tyto antioxidanty, výrazně snižujeme riziko šedého zákalu a jiných degenerativních poškození sítnice, které se vyskytují převážně u jedinců staršího věku (2).

Selen

Konzumací jednoho vajíčka dokážeme pokrýt až 28 % denní potřeby selenu, který je důležitý pro mužskou plodnost, obnovuje činnost vitaminu C v těle, účastní se při tvorbě naší DNA a v neposlední řadě je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy (2).

Cholesterol

Ještě dnes se můžeme setkat s tvrzením, že konzumace vajec zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a tím pádem je zvýšené riziku vzniku srdečních onemocnění. Cholesterol v potravě ve většině případů neovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi takovým způsobem jako například některé druhy přijatých tuků. Řízení hladiny cholesterolu je založeno na následujícím principu. Pokud má buňka dostatek cholesterolu, zastavuje vlastní tvorbu. Zdravé buňky, které cholesterol tvoří sledují hladiny cholesterolu v krvi. Nízké hladiny, typické u veganů, jsou impulzem pro vnitřní tvorbu, naopak vysoké hladiny jsou signál pro zastavení vnitřní tvorby cholesterolu (3).

Studie (4) zabývající se příčinami srdečních chorob nezjistili žádnou souvislost s pravidelnou konzumací vajec (do 7 vajec týdně), a to ani u lidí s již existující vysokou hladinou cholesterolu. Jiná studie dokonce poukazuje, že konzumací 2 vajec denně po dobu 6 týdnů si můžeme zvýšit hladiny tzv. dobrého HDL cholesterolu v krvi. Výjimku tvoří lidé, kteří jsou citliví na vysoký příjem cholesterolu. Většinou se jedná o jedince s metabolickými poruchami s genetickým podkladem.

Která úprava vajec je nejlepší?

Každá  úprava vajec má své dobré a stinné stránky. Na jedné straně tepelná úprava zlepšuje stravitelnost bílkovin, ale na druhou stranu při vysokých teplotách mohou z přítomného cholesterolu vzniknout škodlivé látky – oxysteroly (5).

Smažením se může zvýšit množství oxysterolu, který působí na náš organismus toxicky a přispívá k hromadění LDL cholesterolu na jednom místě v cévě. Při prvních známkách změny barvy při smažení vajíčka na pánvi (hnědnutí) je dobré smažení skončit. Pokud tedy máte v oblibě vejce usmažená na pánvi, přidejte hned po rozklepnutí vajec 2 lžíce vody. Tím zabráníte propečení, vajíčka se nevysuší a budou mít bohatší chuť. Nesolte vajíčka příliš. Přidáním bylinek jako rozmarýn, tymián nebo bazalku, docílíte nejen rozmanitější chuť a vůni, ale zvýšíte tím obsah antioxidantů v pokrmu, které zabraňují tvorbě oxysterolu. Řepkový nebo rafinovaný olivový olej jsou na smažení vajec nejlepší – mají totiž vysokou tepelnou stabilitu (5).

Vajíčka významně přispívají k zdravému stravování zejména díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin, antioxidantů a vitaminů. S vyšším obsahem cholesterolu si naše tělo při vyváženém jídelníčku dokáže poradit, takže se cholesterolu při konzumaci vajíček nemusíte vůbec bát.
Ale nezapomeňte na důkladnou tepelnou úpravu, abyste zabránili vzniku různým nákazám (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7723562/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470839/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400894/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3683816/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8719756/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat