Chřest je ideální zeleninou pro start jarního hubnutí

04.04.2023 | Výživa

Za pár dní je to tu. Ještě než se chřestová sezona naplno rozjede, měli byste o téhle vytrvalé zelenině vědět pár nesmírně užitečných informací. Pomůže vám se shazováním nadbytečných kil a zvýšením sexuálního vzrušení! Kterou z těchto dvou jeho předností uvítáte s větší radostí?

Kdo si počká, ten se dočká. Chřestová sezona začíná koncem dubna a končí v půlce června. Proč se na ni těšit? Ve starověku byl chřest proslulý jako afrodiziakum. Tahle šťavnatá, pikantní zelenina totiž obsahuje stimulující směs živin, které pomáhají zvyšovat energii, čistit močové cesty a neutralizovat přebytečný amoniak, který je jednou z příčin únavy a sexuálního nezájmu. Zařadíte-li tedy chřest na svůj jídelníček, probudíte svoje či partnerovo libido a zároveň tělu dopřejete vše potřebné.

Zdravější i mladší

Chřest s vysokým obsahem vitaminu K a kyseliny listové (vitamin B9) má působivý nutriční profil. Pochlubit se může vysokým obsahem protizánětlivých a antioxidačních živin, včetně vitaminů C a E, beta-karotenu, minerálů zinku, manganu a selenu. Je také obzvláště bohatý na glutation, detoxikační sloučeninu, která pomáhá při ničení karcinogenů, a dokonce zpomaluje proces stárnutí (udržuje v pokožce vlhkost, potlačuje tvorbu vrásek a dělá pleť hladší).

Stop otokům

Chřest má zároveň extrémně nízký obsah kalorií, přibližně 20 na porci (pět prýtů neboli lidově řečeno stonků), nenajdete v něm žádný tuk, a co se týče sodíku, tak i toho je poskrovnu. A to je taky dobrá zpráva. Chřest je ideální jarní pochoutkou, která vám pomůže v boji s tukem a zavodněním organismu.

Působí totiž jako přírodní diuretikum, což znamená, že zbavuje tělo přebytečné soli a tekutin (to má na svědomí aminokyselina asparagin). Tuhle schopnost zvlášť ocení osoby trpící na otoky a vysoký krevní tlak. Chřest zároveň vyplavuje toxiny v ledvinách, díky vysokému obsahu vlákniny aktivuje trávení a navozuje pocit sytosti.

Důraz klaďte hlavně na čerstvost

Může se jíst syrový nebo vařený, ovšem doba tepelné úpravy pochopitelně ovlivňuje jeho účinky na zdraví. Nikdy ho nevařte ani neblanšírujte moc dlouho, jinak přijdete o všechny cennosti, které nabízí. Co se týče škrábání a čistění, tak platí obecné pravidlo. Spodní čtvrtina výhonku se odlamuje nebo odřezává (na řezu chřest musí být výrazně šťavnatý a svěží, jinak se jedná o kousek staršího data, který vaše chuťové buňky nepohladí). Ze zbytku výhonku se důkladně očišťují spodní dvě třetiny. Špička zůstává netknutá, stejně jako oblast zhruba dva centimetry pod ní.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9616603/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat