Poznejte překvapivá pozitiva běhání

08.08.2022 | Trénink

Ačkoli už nějakou dobu zvažujete, že byste mohli začít běhat, ale pořád se nějak nedokážete rozhoupat, máme pro vás několik rozumných důvodů navíc.

Není nutné nijak zvláště zdůrazňovat, jak běhání prospívá naší fyzičce i postavě. Má ale i další pozitiva, jež se týkají našeho mozku, o nichž se zas tolik neví (1).

Pozitivum č. 1: Pomáhá mozku růst

Samozřejmě tím nemyslíme růst co do objemu, běhání ale stimuluje tvorbu nervových buněk a posiluje krevní cévy v mozku. Velmi pozitivně pak působí i na střední mozek, který mimo jiné ovládá sluch a zrak, a hippocampus, jenž spjatý s pamětí a schopností učit se.

Pozitivum č. 2: Pomáhá mozku stárnout

Tedy v dobrém slova smyslu. Kromě již zmíněných přínosů v podobě vlivu na neurony a některé partie mozku vědci zjistili i další pozitiva. Srovnali u lidí středního věku, kteří dlouhodobě běhali, či kteří se nevěnovali žádnému sportu, hladinu určitých chemikálií vyskytujících se v mozku a spjatých se stárnutím a kognitivní schopnosti. Zatímco v těchto schopnostech nenašli v podstatě žádné rozdíly, u milovníků běhu byly zjištěny mnohem lepší hodnoty v neurálních markerech.

Pozitivum č. 3: Zlepšuje práci s informacemi

V roce 2012 proběhla další studie zaměřená na vztah pohybu a mozku. Bylo zjištěno, že lidé, kteří se věnují pohybové aktivitě pravidelně (není však nutná velká intenzita), si umějí lépe poradit s nejrůznějšími paměťovými a logickými testy než jejich vrstevníci, kteří se sportu vyhýbají. Předběhli své vrstevníky ve schopnosti soustředit se, třídit informace, pamatovat si a rychle (a správně) se rozhodovat.

Pozitivum č. 4: Zvyšuje zásoby pro mozek

Poslední výzkumy ukazují, že náš mozek se chová trochu jako svaly – i mozkové buňky totiž obsahují glykogen (i když ne v tak velké míře jako buňky svalové). Ovšem u lidí, kteří pravidelně běhají, jsou podle vědců tyto zásoby v mozku o něco větší než u peciválů. I to by mohl být důvod, proč mají „běžci“ lepší kognitivní funkce.

Pozitivum č. 5: Zvyšuje hladinu endorfinů

Především pokud běháte venku v přírodě, tedy nikoli doma či v posilovně na pásu nebo rušných ulicích, zvyšuje váš mozek hladinu endorfinů, tedy hormonů spjatých s dobrou náladou. Pokud tedy jen trochu můžete, vyrazte si zaběhat do parku nebo do lesa. Prohloubíte nejen své fyzické, ale i psychické zdraví.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28365296/ - celý článek






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat