V kalistenice najdete léty ověřeného parťáka pro cvičení s vlastní hmotností

06.08.2023 | Trénink

Na cestě k silnému, hbitému a funkčnímu tělu se hodně lidí zaměřuje na kalisteniku. Ta se stala oblíbenou a účinnou formou cvičení s vlastní tělesnou hmotností. Kalistenika, která má kořeny ve starořeckých tréninkových metodách, využívá váhu těla k budování síly, flexibility a vytrvalosti. Tato fitness disciplína založená na tělesné hmotnosti není pouhým trendem; jedná se o časem prověřený a dynamický přístup, který nabízí řadu výhod pro jedince všech úrovní fyzické zdatnosti. Jaké jsou její výhody a jak s ní správně začít?

Kde se vzala?

Název "kalistenika" pochází z řeckých slov "kalos", což znamená krása a "sthenos", což znamená síla. Vznikla ve starověkém Řecku, kde byla cvičení s váhou těla součástí každodenního tréninkového režimu vojáků a atletů. Řekové si uvědomovali důležitost síly a kalisteniku považovali za způsob, jak rozvíjet harmonickou rovnováhu mezi myslí a tělem. (1)

Postupem času se kalistenika vyvinula a našla si cestu do vojenského výcviku a tělovýchovných programů. Dnes si tato všestranná a dostupná fitness metoda získala celosvětovou popularitu a věnují se jí jak fitness nadšenci, tak i sportovci. (2)

Výhody kalisteniky

Kalistenika může vést k výraznému zvýšení svalové síly a hypertrofie. Cviky jako kliky, přítahy a dipy se zaměřují na hlavní svalové skupiny a podporují vyvážený a funkční rozvoj svalů. Mnoho cviků zahrnuje dynamické pohyby, které podporují flexibilitu a mobilitu, což zlepšuje zdraví kloubů a snižuje riziko zranění. (3)

Tréninky často zahrnují techniky vysoce intenzivního intervalového tréninku (HIIT), které mohou zlepšit kardiovaskulární vytrvalost a zrychlit metabolismus. Podporuje také kalorický deficit a tím vám pomáhá udržovat optimální tělesnou hmotnost. (4)

Začínáme s kalistenikou

Nejlepší je začít se základními cviky, jako jsou kliky, dřepy, výpady a plank. Zvládnutí těchto pohybů vám poskytne pevný základ pro pokročilejší cviky. Jakmile získáte sílu a jistotu, přejděte k náročnějším cvikům, jako jsou přítahy, dipy a stojky. Vždy dávejte přednost správné technice před počtem opakování, abyste si při cvičení neublížili. (5)

Jednotlivé cviky střídejte, abyste se zaměřili na různé svalové skupiny a nezanedbávali některé partie. Nezapomeňte věnovat pozornost svému tělu a vyhýbejte se přetrénování. Mezi tréninky si dopřejte dostatečný odpočinek a regeneraci, abyste dali svalům čas na obnovu a růst. (6)

Zdroje: (1,2) www.calisathlete.com/calisthenics-101/a-brief-history-of-calisthenics/, (3-6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7429724/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat