Náročný crossfit přinese kýžené výsledky

26.07.2023 | Trénink

Poslední dobou je crossfit stále oblíbenějším sportem. Objevuje se skoro všude a čím dál tím víc lidí se mu začíná věnovat. Nicméně se jedná o poměrně náročný sport a je potřeba ho vykonávat s opatrností. Co je dobré o crossfitu vědět a jaké cviky se v něm provádí?

Co je to CrossFit?

CrossFit je druh vysoce intenzivního intervalového tréninku, který kombinuje kardiovaskulární cvičení, silový trénink a gymnastické pohyby pro zlepšení celkové fyzické kondice. Cílem je zvýšit svalovou vytrvalost, zlepšit aerobní kapacitu a vybudovat sílu a výkon. Při tréninku CrossFitu se používají různé cviky s vlastní vahou i tradiční náčiní, jako jsou činky, činky a kettlebelly. (1)

Trénink se obecně skládá z rozcvičky, posilování a kruhového tréninku. Během zahřívací části jde většinou o cviky, jako je dynamický strečink, běh, veslování a skákání přes švihadlo. Posilovací cviky se zaměřují na budování svalů a zvyšování síly. Mohou zahrnovat tradiční cviky, jako jsou dřepy s osou, mrtvé tahy a přítahy, a také pohyby v gymnastickém stylu, jako jsou kliky na rukou a shyby. Pak přichází na řadu kruhový trénink, který se skládá z kombinace aerobních cviků (jako je běh nebo jízda na kole) a cviků s vlastní vahou, jako jsou dřepy s poskokem, burpees a podobné cviky. (2)

Jak začít

Nejdůležitějším krokem, který je potřeba udělat, je najít si správnou tělocvičnu, která vám bude vyhovovat. Existuje celá řada různých tělocvičen, proto věnujte nějaký čas hledání té, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Měli byste zvážit intenzitu lekcí, dostupné vybavení a typy cviků, které trenéři používají. Případně je dobré seznámit se i s komunitou cvičenců a zvážit, jestli vám vyhovuje. (3)

Pokud jste v CrossFitu nováčkem, je důležité věnovat nějaký čas tomu, abyste se naučili základy. To zahrnuje základní pohyby, jako je dřep, mrtvý tah apod. Důležité je také naučit se správnou formu jednotlivých cviků a pochopit koncepty vzpírání a gymnastiky. Pokud si nejste jisti, raději požádejte o pomoc osobního trenéra. (4)

Nejdůležitější je začít pomalu. Nevrhejte se do intenzivní rutiny a nesnažte se dělat příliš mnoho příliš brzy. Snižte intenzitu tréninků a zaměřte se na zvládnutí základních cviků. To vám pomůže zajistit bezpečné budování síly a vytrvalosti. (5)

Je normální, že čas od času dochází k poklesu motivace. Když k tomu dojde, může být užitečné stanovit si krátkodobé cíle a zůstat ve spojení s ostatními crossfittery. Na internetu také najdete celou řadu různých motivačních zdrojů, jako jsou články nebo podcasty, které vám mohou pomoci udržet si soustředění na trénink. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5826907/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5826907/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7473349/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7473349/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7473349/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7473349/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat