Signály těla prozrazující, že nejste v kondici

21.06.2023 | Trénink

Jste zdraví? Myslet neznamená vědět. Pokud zaznamenáte nějaký z těchto varovných signálů těla, nestojíte si tak dobře, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Tělo je nejlepším akazatelem zdraví. Často dává najevo, co se mu líbí a nelíbí, a proto by se mělo poslouchat. Jakými známkami na sebe upozorňuje?

Při spaní chrápete

Chrápání se může zdát normální, ale naznačuje možné základní stavy, jako je spánková apnoe, nadváha, srdeční onemocnění či gastroezofageální refluxní choroba (poměrně častá porucha trávení způsobená proniknutím obsahu žaludku, tj. části natrávené potravy a žaludečních šťáv, zpět do jícnu). Několik studií naznačilo, že chrápání je spojeno i se zvýšeným rizikem mrtvice (1).

Máte problém s pupínky a akné

Pupínky a problémy s akné jsou hlavními indikátory nezdravého životního stylu. Mohou se objevit kvůli hormonálním problémům, alergii, nevyváženému střevnímu mikrobiomu, nadměrné konzumaci cukru, stresu nebo intoleranci na některé potraviny.

Vaše oči jsou nažloutlé

Světlá část vašich očí by měla být bílá. Pokud tomu tak není, může to poukazovat na potíže související se žlučníkem, játry, slinivkou a žlučovodem.

Křehké nehty se lámou

V případě, že máte nedostatek vitaminů, minerálů a dalších látek, jmenovitě B-komplexu, zejména biotinu, vápníku, kyseliny listové, vitaminu C a omega-3 mastných kyselin, můžete si všimnout suchých, popraskaných, lámavých a nepravidelně tvarovaných nehtů.

Bolí vás žaludek

Občasná plynatost je normální, tedy pokud není nadměrná. Příčinou jsou zdravotní stavy, jako je intolerance laktózy nebo celiakie. Nadměrná plynatost je způsobena i narušením bakterií, jež se normálně nacházejí v tlustém střevě. Říhání nebo plynatost více než 20krát denně také naznačuje rakovinu tlustého střeva, Crohnovu nemoc, diabetes, rakovinu vaječníků, peptický vřed nebo syndrom dráždivého tračníku.

Otékají vám dásně

Gingivitida je nejranější stádium onemocnění dásní (periodontální onemocnění). Vyvíjí se, když se na zubech hromadí plak, zubní kámen a bakterie, které způsobují červené, oteklé a krvácející dásně. Zánět dásní úspěšně zvládnete především s pomocí zubního lékaře. Pokud se však zánět neléčí, může vést k parodontitidě (závažnějšímu typu onemocnění dásní zahrnujícímu ztrátu kostní hmoty v čelisti).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8047148/, názory autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat