Výhody a nevýhody ranního a večerního cvičení

22.05.2023 | Trénink

Možná vás už někdy napadla myšlenka, jestli je lepší cvičit ráno, nebo večer. Existuje vůbec vhodnější alternativa, nebo je jedno, kdy se do cvičení pustíte? Jaké jsou výhody obou variant a jak se rozhodnout, kterou si vybrat?

Výhody ranního cvičení

Ranní cvičení má mnoho předností, ale často se na něj v každodenní rutině zapomíná. Ranní cvičení pomůže nastartovat den a dodá vám energii a motivaci potřebnou pro zvládnutí zbytku pracovního dne. Cvičení hned po ránu zvyšuje hladinu energie a pomáhá při soustředění. Navíc může také pomoci snížit únavu a stres, což má pozitivní účinky na celé tělo a pozitivně se projevit na celkové náladě. (1)

Pokud bude cvičení ve vašem rozvrhu to první, co uděláte, nestane se, že se vám večer už nebude chtít cvičit, nebo na to zkrátka nezbude čas.  Zařazení cvičení do každodenní rutiny může přispět ke zlepšení vašeho celkového zdraví a pohody. Pokud tedy hledáte způsoby, jak nastartovat svůj den, zvažte zařazení ranního cvičení do své rutiny. (2)

Výhody večerního cvičení

Cvičení v kteroukoli denní dobu může být prospěšné pro vaše celkové zdraví, ale cvičení ve večerních hodinách má některé výrazné výhody. Ať už jste ranní ptáče, nebo noční sova, přidání večerního cvičení do vaší rutiny vám může pomoci vytěžit ze cvičení maximum. (3)

Především může cvičení večer pomoci regulovat váš spánek. Navíc snižuje stres a navozuje pocit pohody, což vám pomůže uvolnit se a snadněji usnout. Cvičení ve večerních hodinách vám navíc může pomoci regulovat vaši hmotnost. Po celodenním jídle je váš metabolismus již v chodu a dodatečná aktivita vám může pomoci spálit více kalorií. To vám může pomoci udržet se na správné cestě za svými dietními a kondičními cíli. (4)

Mimo jiné může večerní cvičení pomoci s odreagováním po dlouhém dni plném stresu. Nejenže vám pomůže cítit se fyzicky i psychicky lépe, ale může být také skvělým způsobem, jak si dopřát trochu času o samotě a věnovat se své fyzické kondici. (5)

Osobní preference a denní rozvrh

Cvičení ráno i večer má svá pozitiva. Naneštěstí může být kvůli nabitému rozvrhu těžké najít si čas na cvičení. Při výběru času na cvičení je důležité zohlednit váš časový rozvrh a osobní preference. Vyberte si čas, který vám vyhovuje, a dodržujte ho. To vám pomůže zůstat konzistentní a učinit cvičení pravidelnou součástí vaší rutiny. (6)

Jakmile si stanovíte rozvrh, vytvořte si plán, jaký druh cvičení budete provádět. Stanovte si realistické cíle a vytvořte program, který bude vyhovovat vašemu životnímu stylu. Pokud nemáte ve svém dni mnoho času navíc, využijte časových prostojů, které máte. Místo sledování televize nebo brouzdání po internetu během polední pauzy využijte tento čas k rychlému cvičení. Nezáleží tolik na tom, jestli cvičíte ráno, nebo večer. Všechno má své výhody a nevýhody. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9194552/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8877501/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8877501/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8877501/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481716/, (6) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat