Šálek listové zeleniny před sportem posune trénink na vyšší úroveň

Co byste řekli třeba na špenátové smoothie? Tohle je sportovní nápoj jako dělaný! Jeho obsažené složky zajistí tělu lepší okysličení a dodají energii. Podpoří ale i kosti a hormonální rovnováhu, čímž fyzickou výkonnost vyladí na vysokou úroveň.

Že je zelenina zdravá a měli bychom ji zařadit do každodenního jídelníčku, o tom slýcháme celý život. Kolik z nás ale skutečně konzumuje těch pět doporučovaných denních porcí? Tato skupina potravin přitom nezlepšuje jen celkovou kondici a nesnižuje riziko celé řady civilizačních chorob, podporuje totiž i fyzickou výkonnost. A dělá to opravdu zodpovědně!

Stačí opravdu málo

Závěry studie (1) publikované v magazínu Journal of Nutrition poukazují na to, že pouhý jeden šálek listové zeleniny může významně ovlivnit funkci svalů. Z jiného výzkumu (2), tentokrát zveřejněného v časopise British Journal of Nutrition, zase vyplynulo, že zmíněné přírodní poklady zefektivňují cvičení proto, že krotí stresové hormony, které mají na tělo negativní dopad. Proč jsou tyhle chuťovky tolik zázračné a jak přesně pomáhají?

Záležitost s dusičnany

Špenát, rukola, čekanka, hlávkové zelí nebo třeba mangold. Všichni tito listoví zástupci obsahují dusičnany, které zvyšují vytrvalostní výkon tím, že mají přímý vliv na okysličení i energii. Není to ale jen o dusičnanech, díky kterým je organismus lépe zásoben kyslíkem. Listová zelenina zprostředkovává také zinek a vápník, což jsou živiny, které zachovávají hormonální rovnováhu a zasahují do syntézy bílkoviny. Těží z nich ale i kosti, od jejichž stavu a kondice se celková pohyblivost odvíjí (3). Kdy si tuto zeleninovou vzpruhu dopřát?

Správné načasování je základ

Výživoví poradci i odborníci specializující se na fitness se shodují v tom, že ideální načasování je zhruba půl hodiny před tréninkem. Podle nich je příprava mixovaného nápoje neboli smoothie báječný způsob, jak tělu dodat nejen výše uvedené látky, ale i potřebné tekutiny, bez kterých se efektivní cvičení zkrátka neobejde (4). A to nikdy!

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210324132309.htm?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120425115338.htm?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772164/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23640589/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat