Dobré důvody pro vynechání cvičení

První či druhý den menstruace. Dále pak nemoc a nevyspání. Přesně toto jsou důvody, proč si místo obvyklého tréninku raději doma odpočinout. Tělo vám za to opravdu poděkuje!

Cvičení jako takové přináší tělu i psychice bezpočet výhod. Proto nás také odborníci pořád nabádají, abychom se mu věnovali v pravidelných intervalech (1). Platí to ale vždycky? To se také nedá tak úplně říct. Jsou tu výjimky a situace, ve kterých se přímo doporučuje ho vynechat. A to bez výčitek! Kdy si tedy naordinovat sportovní volno?

Při nemoci – alou do postele

Máte ucpaný nos a rýmu? Ke všemu vás bolí hlava nebo v krku? Možná vás napadá, že bude fajn, když se u nějaké pohybové aktivity vypotíte, čímž urychlíte rekonvalescenci. Opak je ale pravdou. Vaše tělo potřebuje klidový režim, aby se zotavilo. Jakákoli sportovní činnost při nemoci jen zbytečně prodlouží léčbu (2). Proč ještě si dát „voraz“?

Menstruace jako stopka?

Tak jistě, menstruační cyklus nutně nemusí ovlivnit schopnost ženy cvičit. Řada příslušnic něžného pohlaví při něm ale místo běhání, jógy, rychlé chůze a posilování zůstává v pohodlí domova. A to se schvaluje. Podle ajurvédské medicíny je tok energie v dámském organismu navržen tak, aby se pohyboval dolů k reprodukčním orgánům. Intenzivnější zátěž ale mění směr vitální energie a brání tělu v tom, co v tomto citlivém období chce a má dělat. Zvláště první a druhý den cyklu je dobré se tělocviku vyhýbat (3).

Nevyspání také nesvědčí

Ačkoli sport prokazatelně zvyšuje hladinu energie, při spánkové deprivaci vás opravdu nezachrání. Chronická únava způsobená nevyspáním jen oslabuje imunitní systém a mnohonásobě zvětšuje pravděpodobnost zranění. Lepší je tedy odebrat se do peřin a ne do posilovny (4). Na tu přijde řada, až zase dobijete baterky! Stejně byste tam teď nepodali kdovíjaký výkon.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027933/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16558389/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7497427/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7068865/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat