Pozdní odpoledne je tou nej dobou pro cvičení

15.11.2022 | Trénink

V jakou denní dobu je cvičení nejefektivnější?

Pro většinu z nás je „nejlepší“ denní doba pro návštěvu fitka jednoduchá: Prostě tehdy, když můžeme. U někoho je to před u jiného po práci. Nebo v dobu, kdy fitko nabízí skupinové lekce. Nebo když má náš oblíbený instruktor zrovna volnou hodinu. Jaká denní doba je však pro cvičení nejlepší? A je v tom nějaký rozdíl? Budete mít jiné výsledky při ranním než při odpoledním nebo večerním tréninku?

Studie výzkumného týmu na Skidmore College (1) zjistila zajímavé výsledky při porovnání výsledků 12týdenního cvičebního programu rozděleného na ranní a večerní tréninky. Ženy, které cvičily ráno, zhubly více tuku, zatímco ty, které trénovaly večer, získaly více síly a svalové hmoty. Co se týče mužů, zlepšení výkonu bylo podobné bez ohledu na to, kdy cvičili. Ovšem u těch, kteří cvičili večer, došlo mimo jiné k výraznému poklesu krevního tlaku.

Náhodný objev

Původním cílem studie (1) Skidmore bylo otestovat unikátní fitness program se skupinou zdravých a aktivních dospělých lidí v raném a středním věku. Program zahrnoval čtyři tréninky týdně, každý s jiným zaměřením: síla, vytrvalost v ustáleném tempu, intervaly s vysokou intenzitou a flexibilita (tradiční strečink kombinovaný s cvičením jógy a pilates). Jelikož však skupina dobrovolníků byla příliš velká (27 žen a 20 mužů), museli je rozdělit na ranní a večerní tréninkové skupiny. Až když se vědci podívali na výsledky a měli možnost je kompletně porovnat, všimli si rozdílů mezi ranním a večerním cvičením.

Strategické načasování pro skvělé výsledky

Ovšem to není vše. Například jiná studie (2) publikovaná v roce 2021 prokázala, že celkový tělesný výkon vrcholí v pozdním odpoledni, přibližně ve stejnou dobu, kdy je i přirozená teplota vašeho těla na nejvyšší úrovni. Ne, že byste hned museli běžet pro teploměr a porovnávat ve kterou denní dobu máte nejvyšší teplotu. Stačí pouze naslouchat svému tělu a rozpoznat, ve kterou denní dobu je nejvíce nabuzené, a kdy tudíž máte největší chuť vyvíjet nějakou aktivitu. Na druhou stranu, pokud nebudeme brát v potaz pouze fyzickou sílu, ale i schopnost se soustředit a provádět více koordinovaných složitých pohybů, pak jsou vhodnější ranní hodiny.

Dobře trénujte, dobře spěte

Pokud pravidelně (a rozumně) cvičíte, může to pozitivně ovlivnit také kvalitu vašeho spánku. Cvičení vám pomůže rychleji usnout a hluboce spát celou noc (3). (avšak pozor! Pokud cvičíte velice intenzivně hodinu až dvě před spaním, chvíli to trvá, než se tepová frekvence zase uklidní, a usínání vám v tomto případě může být značně ztíženo). Pokud tedy cvičíte večer, volte méně náročný způsob tréninku.

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2022.893783/full, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7878143/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481716/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat