Chyby při klicích

11.11.2022 | Trénink

Svět zdraví a fitness se neustále vyvíjí. Každou chvíli se objevují nové diety, cvičení a wellness trendy, které pak, stejně rychle jako se objevily, zase rychle (a hlavně nenápadně) zmizí. Existují však základní cviky, které přečkaly téměř staletí bez výrazné modifikace se stále skvělou efektivitou a relevantností. Jedním z nich jsou kliky.

Kliky jsou mimořádně prospěšné díky tomu, že se jedná o komplexní „složený“ pohyb, což znamená, že aktivujete více svalových skupin najednou, místo toho, abyste se zaměřovali pouze na jednu svalovou skupinu izolovaně. Složená cvičení jsou obzvláště účinná, protože maximalizují efektivitu tréninku.

U tohoto cviku to konkrétně znamená, že zatímco si většina lidí myslí, že se kliky zaměřují pouze na hrudník a triceps, (při správném provedení) zapojíte také střed těla, přední ramena a svaly stabilizující vrchní část zad. Tak co? To už zní opravdu dobře, že?

Není potřeba žádné vybavení

Kliky jsou skvělou možností cvičení kdykoli a kdekoli, protože nepotřebujete žádné vybavení. Navíc jsou kliky skvělým cvičením pro lidi všech úrovní zdatnosti, díky čemuž je lze velmi snadno začlenit do domácího cvičení s vlastní vahou nebo odporovými gumami.

Lepší držení těla

Pokud jsou kliky provedeny správným způsobem, pomohou vám s lepším držením těla (zejména co se týče hrbení).

Nesprávná technika však zvyšuje pravděpodobnost zranění, snižuje nárůst svalové hmoty a vede ke snížení síly. Což je velký problém, pokud vezmeme v úvahu, že většina lidí dělá kliky špatně.

Jestli patříte mezi ně, zjistíte z našeho přehledu nejčastějších chyb.

5 nejčastějších chyb

Lokty příliš na široko

Začátečníci tuto techniku používají velmi často, domnívajíc se, že čím víc na široko, tím víc prsní svaly „makají“. Dobře, jednu věc v tom nemůžeme zapřít: skutečně hrudník více zatížíte, ovšem má to háček! Průměrný člověk nemá dostatečnou vnitřní rotaci v rameni, aby tuto pozici bezpečně zvládnul! Proto pak většina nových cvičenců ve fitku končí s „tejpy“ na ramenech a v oblasti vrchní čísti zad.

Optimální způsob provedení je vtažení loktů více k tělu (do jedné roviny s lopatkou). Nemusíte mít obavy, že s lokty více u těla mít vysněný hrudník nebudete. Právě naopak. Tímto způsobem navíc posilujte nejen prsní svaly ale i většinu vrchní poloviny těla, což je žádoucí bonus.

V případě potřeby použijte ze začátku sklon, například kliky o stůl apod.

Předsouvání hlavy dopředu

Předsouvání hlavy dopředu je jistým způsobem podvádění, kliky jsou pak totiž jednodušší. Pokud při cvičení předsouváte hlavu a krk dopředu, omezujete rozsah pohybu (hrudník, ramena a tricepsy nemohou dosáhnout plné zátěže). Hlavu a krk zkrátka držte souběžně s trupem v jedné linii. Nezaklánějte se ani nepředklánějte.

Vystrkování zadku vzhůru

Častý jev zejména při provádění dámských kliků. Vystrčení zadku vzhůru snižuje obtížnost přesunem těžiště. Máte-li sklon toto dělat, abyste si ulehčili, a abyste byli schopni klik vůbec provést, je to známkou slabosti horní části těla, kterou je potřeba korigovat vodorovnou polohou. Opět doporučíme zpočátku používat sklon.

Prohnutá dolní část zad

Protahovat při provádění kliků bederní páteř je další velkou chybou. Klik je cvik na celé tělo vyžadující zapojení středu těla. Pokud máte slabší spodní část zad a máte tendenci se v této oblasti nadměrně prohýbat, zaměřte se více na fixaci této oblasti, a začněte raději např. s variantou dámských kliků.

Rozsah pohybu

Nedostatečný rozsah pohybu je bezesporu nejčastější chybou! Plný rozsah pohybu je pro budování svalů a síly pomocí horizontálních kliků nezbytný.

Nezapomeňte také při klesání hrudníku dolů k zemi tempo mírně zpomalit a v nejzazší poloze dole na chvíli zastavit, než se vrátíte do výchozí pozice vzhůru. Tato technika vám přinese ještě lepší výsledky!

Zdroje: názor autora, - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat