L-arginin vylepší nejen sportovní výkony

Docházejí vám při sportu baterky podezřele rychle, proto hledáte prostředek, který by mohl zlepšit výkonnost i kondici? Seznamte se s L-argininem. Ten je dobrý i na srdce, imunitu a růst svalové hmoty.

O L-argininu jste slyšeli už mnohokrát, přesto si jen matně vybavujete, k čemu je vlastně dobrý? Do účinků toho spojence vás hned zasvětíme. Pomáhá totiž nejen sportovcům!

Přítel na vaší straně

L-arginin (1) je aminokyselina, kterou lze vnímat jako základní stavební kámen bílkovin. I když je organismus schopný si ji přirozeně vytvářet, produkce nemusí být natolik vysoká, aby pokryla veškeré tělesné potřeby, s čímž pochopitelně souvisí i omezení jejích zdravotních účinků. A to by byla věčná škoda! I proto se doporučuje navyšovat hladinu L-argininu prostřednictvím vnějších zdrojů, což je přímá cesta k mnoha benefitům. Který konkrétní osloví přímo vás?

Hvězdné výkony a zdravější srdce

O zmíněné látce je známo, že blahodárně působí na krevní oběh a kardiovaskulární systém, neboť má schopnost rozšiřovat cévy, u čehož zvyšuje i úroveň oxidu dusnatého v krvi. Tím dle závěrů studie (2) publikované v magazínu Journal of Andrology významně pomáhá mužům s erektilní dysfunkcí, ovšem ocení jí i příznivci fyzických aktivit, protože prokazatelně zvyšuje výkonost a kondici. Zároveň zlepšuje imunitní reakce těla, povzbuzuje regeneraci a reguluje množství krevního cukru. Vlivem stimulace oběhové soustavy rovněž příznivě ovlivňuje mozkovou činnost, zatímco podporuje růst svalů a neutralizuje škodlivé volné radikály (3). Uznejte sami, že takovým pozitivům je třeba jít naproti! Kde L-arginin hledat?

Maso, kefír nebo luštěniny. Vyberte si

K hlavním zdrojům (4) L-argininu se počítá maso. Ať už jde o mleté hovězí, šťavnatý steak nebo libová kuřecí prsa, ani sousto by nemělo přijít nazmar. Klidně ale vsaďte i na tučné ryby, které vám navíc dodají i omega-3 mastné kyseliny. Rovněž se doporučuje zvýšená spotřeba mléčných výrobků, zvláště pak jogurtů a kefíru. Zmíněnou mocnou aminokyselinu obsahují i luštěniny, hnědá rýže nebo sója.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28120856/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/andr.12293, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5510020/ (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882723/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat