Ženy jsou oproti mužům fyzicky zdatnější

Když člověk sportuje, potřebuje kyslík. Hodně kyslíku! Právě jeho spotřeba je skvělým ukazatelem celkové fyzické kondice. Hádejte, které pohlaví má v tomhle trochu převahu? Mnozí budou asi hodně překvapení.

Muži versus ženy. Kdo má lepší fyzičku? Tradiční moudrost praví, že jsou to spíše pánové, kteří za to vděčí stavbě svého těla. A celá léta se tomu také věří. Ostatně, dá se statný silák se štíhlou něžnou dámou vůbec srovnávat? Kupodivu dá. Vědci to udělali a zjistili zajímavá fakta!

Jak je to se slabším pohlavím?

Studie (1) publikovaná v magazínu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism zřejmě naprosto změní pohled na celou tuhle záležitost. Zrealizovali ji kanadští odborníci z University of Waterloo, kteří devět žen a stejný počet mužů poslali na běžecký pás. Nutno zmínit, že všichni účastníci vykazovali podobný index tělesné hmotnosti a byli ve věku od 18 do 30 let. A všichni měli také na obličeji speciální masku, která měřila spotřebu kyslíku a produkci oxidu uhličitého. Po krátkém zahřátí byli respondenti požádáni, aby do toho pořádně šlápli a vyvinuli větší úsilí.

Nádech a výdech jako neomylný ukazatel

„Tímto konkrétním měřením jsme chtěli zjistit, jak rychle se zvyšuje spotřeba kyslíku, když se z klidové fáze přechází do intenzivnějšího tempa. Pokud lidé nejsou fit, adaptují se na cvičení pomaleji, přičemž vnímají větší zátěž. Příjem kyslíku je skvělým a přesným ukazatelem celkové fyzické zdatnosti,“ popisuje pozadí průzkumu (1) jeden z jeho autorů, kterým je profesor kineziologie Richard Hughson. A kdo na tom byl líp?

Petra to Pavlovi nandá!

„Naše poznatky prokázaly, že se ženy sportovně adaptovaly po 30 vteřinách, zatímco mužům to trvalo o něco déle, přesněji 42 sekund. Získaly tedy jasnou převahu. Jejich rychlost zpracovávání kyslíku byla až o 30 procent vyšší,“ vysvětluje jmenovaný expert Richard Hughson. Ten připouští, že muži mohou být ze své podstaty silnější než ženy, ovšem dle jeho slov o sobě rozhodně nemohou tvrdit, že jsou univerzálně zdatnější (1).

Zdroje: (1) www.cdnsciencepub.com/doi/abs/10.1139/apnm-2017-0097#.WibyILaZNTZ






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat