Varianty jógy pro každého

16.08.2021 | Trénink

Vaším primárním náboženstvím nemusí být buddhismus, ani žádné jiné, nemusíte denně dvě hodiny meditovat, abyste mohli cvičit jógu. Může ji totiž dělat každý. Ale jak si vybrat tu správnou, jak začít a jak se vůbec vyznat ve všech pojmech si řekneme v následujících řádcích.

Co je vlastně jóga

Jóga je systém cvičení psychosomatického charakteru, tedy propojení fyzických a duchovních aspektů cvičení. Mnoho začátečníků při prvním kontaktu s jógou využívá jen její fyzickou stránku, nicméně jóga je především o propojení těla s dechem, dechu s myslí a nakonec i o překonání hranice mysli. Filozofií jógy je překonat nepravé ego, jednoduše odpoutat se od závislosti na existenci hmotného těla, které je podle ní zdrojem utrpení a pracovat na duševní spokojenosti a naplnění. Pro člověka je první setkání s tímto druhem cvičení určitě nezvyklé, není o počtu opakování ani o tom vydržet na sílu co nejdéle v nějaké pozici. Je hlavně o tom cítit se dobře, najít v sobě rovnováhu a pohodu, relaxovat svoji mysl, uvolnit se. Jak si tedy takové cvičení jógy představit? Jógy existuje mnoho druhů a ty nejdůležitější z nich si popíšeme v následujícím článku.

Hatha jóga

Nejčastěji vyhledávaná a cvičená, má rekonvalescenční a terapeutické účinky. Jedná se o vědomé řízení dechu a zaujímání a držení jednotlivých ásán, tedy pozic těla. Dochází tak k redukci napětí a stresu, k odstranění blokád fyzických i psychických. Může pomoci také s podporou funkce vnitřních orgánů či metabolismu. Je vhodná pro širokou veřejnost i začátečníky. Často můžete vidět muže i ženy v nejrůznějších pozicích, nad kterými zůstává rozum stát. Hatha jógou lze totiž výborně zlepšit mobilitu a ohebnost svalů a šlach, jako samozřejmě i dalšími druhy jógy, což je dobré i pro silový trénink nebo jakýkoli jiný sport. Vše je o pravidelném a správně prováděném cvičení. 

Vinyasa jóga

Jde o dynamičtější formu jógy. V tomto případě se již nejedná o držení v jednotlivých ásánách, ale o plynulé přesuny z jedné do druhé na vlně dechu. Nádech noha, výdech ruka, toto na hodině vinyasy uslyšíte často. Můžeme ji chápat také jako flow, pozice jsou mezi sebou vzájemně propojeny a navazují na sebe. Je vhodná pro aktivnější, případně fyzicky zdatnější jedince, kteří už mají zkušenosti s hatha jógou a se základními ásánami.

Kundaliní jóga

Velmi vhodná pro každodenní cvičení. Tato jóga má jasně určené sestavy, každá však slouží k něčemu jinému. Na každý váš problém, neduh i touhu má tato jóga svou sestavu. Proto je velmi variabilní a je vhodná pro ty, kteří hledají rychlé a hmatatelné výsledky.

Aštanga jóga

Fyzicky jeden z nejnáročnějších typů jógy. Je podobná vinyase, sestavy pozic se však neustále opakují. Je třeba zdůraznit, že stále není důležité, kolikrát člověk jednotlivou sestavu zopakuje, ani jak rychle, každý jedinec cvičí v rytmu svého dechu naučenou sestavu a snaží se dosáhnout vyrovnaného stavu mysli, meditace.

Power jóga

Rozvíjí sílu a ohebnost těla, více se soustředí na tělesnou schránku našeho těla. Zapojuje pánevní dno a hluboký stabilizační systém. Slouží tedy k prevenci bolesti zad ve všech oblastech páteře a k celkovému posílení všech svalů těla. Nezapomíná se však na propojení cviků s dechem, což je důležité při cvičení jakéhokoli druhu jógy.

Hormonální jóga

Sestava cviků z hatha a kundaliní jógy, která trvá přibližně třicet minut a má pomoci s produkcí a hormonizací hormonů. Může odstranit nepříjemné projevy menopauzy, premenstruačního syndromu nebo lze využít také jako pomocná léčba neplodnosti.

Bikram jóga 

Jóga cvičená v místnosti vyhřáté na 42 stupňů po dobu 90 minut. Jedná se o sled 26 pozic z hatha jógy, které na sebe plynule navazují, to je rozdíl oproti hot józe, která se těchto pravidel nedrží striktně, teplota může být mírnější, trvání lekce je kratší a pozice se mění dle libosti cvičitele. Často se člověk může dočíst o zaručeném hubnutí, vyplavování toxinů apod., po cvičení tohoto druhu jógy. Nicméně nikdy nebyly dokázány tyto výsledky žádnou studií. Vyšší teplota při cvičení sice vyvolává zvýšené pocení, nicméně na počet spálených kalorií vliv nemá a toxiny účinně odbourává vylučovací a trávicí soustava. Je vhodná převážně pro fyzicky zdatné jedince.

Všechny tyto základní druhy jógy lze cvičit v denním životě. Vhodnější je samozřejmě navštívit specializované studio jógy, kde vás navedou tím správným směrem. Ovšem pokračovat pak můžete v podstatě kdekoli, ať už v pohodlí vašeho obýváku nebo v přírodě. Existuje spousta dalších druhů jógy, které se mezi sebou vzájemně kříží a propojují. Jako rarita je takzvaná nahá jóga, která se sice může zdát poněkud zvláštní, ale je velmi dobrá pro posílení sebevědomí a pro poznání vlastního těla. Můžete se také setkat s obličejovou jógou, při které dochází k zatínání a následnému uvolňování svalů obličeje, díky němuž dochází k vypnutí pokožky, její regeneraci a čištění.


Jógu může cvičit naprosto každý, nedělá rozdíly ve věku, pohlaví, rase, náboženství či fyzické zdatnosti. Jógu mohou praktikovat i těhotné ženy, pro ně existují samozřejmě také speciální lekce. Stačí si tedy jen vybrat správný druh jógy k vašim potřebám a navštívit lekci, popřípadě si najít video a cvičit doma nebo v přírodě. Je skvělé jógu praktikovat denně, vyhradit si na nich alespoň 15–30 minut, zrelaxovat svoji mysl třeba hned ráno před náročným dnem, nebo naopak večer pro uklidnění. Častějším cvičením je jóga balzámem pro tělo i duši.

Zdroj: Johanka Mo, yogabasics.com






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné telecí plátky

(4 hlasů)

Kuličky z kuřecího masa

(2 hlasů)

Karbanátky s baby špenátem

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat