Začátečnické chybky při cvičení

06.08.2022 | Trénink

Je to tady! Jeden z největších kroků, ke kterému jste se v životě odhodlali, skutečně nastal. Rozhodli jste se začít cvičit a začít se sebou něco dělat. Tím pádem vyvstává mnoho nástrah, o kterých jste doposud ani netušili. Děláte všechno správně? Není to spíše více škody než užitku? Jak správně sportovat a jaké jsou největší chyby, které byste vůbec dělat nemuseli?

Pokud s cvičením začínáte, posilovna může být zastrašujícím místem. Ale nemusí to tak být. Nechoďte od stroje ke stroji, snažíc se kopírovat cviky od člověka vedle vás. Ani si nestanovujte za cíl nabrat šest kilogramů svalové hmoty měsíčně. Namísto toho, trénujte chytře. Naučte se, jak se svého tréninku vytěžit maximum, určete si reálné cíle, a vyhněte se častým začátečnickým chybám.

Stanovení nedosažitelných cílů

Namísto toho, abyste do tréninku skočili po hlavě, začněte ze začátku s tréninkem třeba jen dva dny v týdnu. Těchto pár hodin v posilovně do svého života zaintegrujete bez větších obtíží. Stanovení si reálného cíle bude motivací. Ve dnech, kdy jste časově vytížení, se zaměřte na efektivitu, abyste i z krátkého tréninku vytěžili co možno nejvíce, než abyste trénink jednoduše vynechali. Vždy počítejte s nečekanou časovou tísní tak, že budete mít naplánovaný jeden dvacetiminutový trénink. Pamatujte, že jediný špatný trénink je ten, který jste vynechali.

Neschopnost plánovat

Dostali jste se do posilovny, zde však práce zdaleka nekončí. Chození kolem dokola a náhodné poskakování na prázdných strojích s tím, že zároveň doufáte, aby cílily na vaše problémové partie, je ztráta času. Potřebujete plán. Sepsaný tréninkový plán, který budete mít s sebou, vám dodá nejen sebejistotu a ubezpečení se, že víte, co děláte, zároveň povede k tomu, že budete dosahovat lepších výsledků, a to mnohem rychleji. Je důležité vědět nejen to, které cviky chcete cvičit, ale také jejich správné provedení. Provedení každého pohybu správně by měla být vaše hlavní priorita. To, že jste začátečník, nutně neznamená, že si musíte všemi chybami projít. V opačném případě může snadno dojít ke zranění. Ujistěte se, že každý provedený cvik buduje tu část těla, na kterou cílíte, přičemž vám dodává silnější, vyváženější a celkově zdravější postavu. Pokud při cvicích opakujete některé chyby, sepište je na papír ke svému tréninkovému plánu, a před provedením každého cviku si ujasněte, na co se zaměřit.

Žádné protažení

Chyba, které se nedopouštějí jen začátečníci, ale mnohdy i sportovci, kteří si na svém úspěchu zakládají. My doporučujeme jak protažení před pohybem, tak i po fyzické aktivitě. S tím, že protažení po aktivitě, by mělo být mnohem důslednější, protože nikdo nechce, aby se svaly zkracovaly. Tuto část proto opravdu nepodceňujte.

Regenerace

Průběh a doba regenerace by měla být úměrná podanému výkonu. Nejste-li profesionální sportovec, své síly opravdu nepřeceňujte, mohlo by dojít k úrazu, který může mít trvalý charakter. Vhodná je například vířivka anebo jednoduše pobyt v bazénu. Ideální regenerací je také pravidelné saunování nebo masáž. Svaly potřebují odpočinek, tudíž se do cvičení nenuťte a zpočátku nesportuje každý den.

Špatná technika

Získat správnou techniku při cvičení a jiných sportovních aktivitách chce čas. Můžete mít všechno důkladně nastudováno, jenže praxe vypadá jinak. Dejte prostor i více zkušeným a nechte si poradit. Na tom, že se zeptáte, jak správně cvičit, není vůbec nic špatného, ba naopak. Například u běhání musíte dopadat nejdříve na špičky, což je pro mnoho lidí problém, a pak se potýkají s bolestí kolen. Taktéž nepodceňte obuv a nemyslete si, že budete po prvních pěti či deseti kilometrech schopní běhat maratony. Chce to opravdu setrvat, ať si vaše tělo zvykne na jakýkoli pohyb.

Vyhýbání se silovému tréninku

Další častou chybou mezi začátečníky je stálé opakování kardia s vynecháváním kvalitních pohybových schémat a silového tréninku. Pokud jediné, co děláte, je kardio, spálíte kalorie, zejména pokud začínáte, ale nevytvoříte si svalovou hmotu, kterou chcete. Vytvořená svalová hmota vám bude pomáhat spalovat přebytečné kalorie i potom, co váš trénink skončil. Pokud jste v „činkárně“ noví a nervózní z toho, poprvé postavit k ose a zařazovat cviky jako jsou mrtvé tahy, dřepy a podobně, máte alternativy. Základní cviky se dají většinou cvičit s jednoručkami. Například takový rumunský mrtvý tah, přítahy k bradě či tlaky na prsa lze pohodlně odcvičit i touto cestou. Pomocí jednoruček navíc můžete mnoho cviků odcvičit na každou stranu zvlášť, čímž si navíc vytvoříte svalovou rovnováhu a zabráníte přetěžování silnější strany. 

Pokud zvládáte po dobu tří týdnů bez problému trénovat dvakrát týdně, zkuste do vašeho tréninkového plánu přidat jeden den navíc. Myslete na to, že neexistuje žádný spěch. Důslednost a dlouhotrvající návyky jsou klíčem k úspěchu.

Autor: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat