Pevné a štíhlé břicho lusknutím prstu

Zhubnout na břiše, ale při tom nemít plochý zadek nebo propadlé tváře – tak vypadá představa asi většiny žen o dokonalém těle. Jde to ale vůbec?

Podíváte-li se na svoje břicho, většina z vás s ním asi spokojená nebude – a to ať už vypadá jakkoli. Není tedy divu, že tolik žen, ale i mužů, sní o tom, že zhubne na problémových partiích. Bohužel hořká pravda je, že zhubnout cíleně jen někde nejde. Ale je možné cíleným cvičením a správnou stravou formovat jednotlivé části těla a zhubnout tak na břiše. I když zrovna tahle partie vyžaduje hodně trpělivosti a disciplíny.

Ploché břicho nejen pro pěkný pohled

Zbavit se tuku na břiše a otravnému špeku na bocích vyhlásit válku má smysl nejen z důvodu optiky. Každý lékař by jistě souhlasil, protože přebytečné tukové polštářky kolem břišních orgánů jsou mimořádně nezdravé a zaviňují vznik mnoha onemocnění jako je třeba diabetu nebo onemocnění srdce a krevního oběhu (1).

V zásadě lze říct, že na těle máme dva druhy tuku (2). Jeden se ukládá pod kůží – například na zadečku nebo stehnech, který udržuje teplo a funguje jako zásobárna energie na horší časy. Sice asi jen málokterou ženu potěší, že má tuk na stehnech, ale je mnohem méně škodlivý než ten na břiše. Druhý tuk je takzvaný viscerální tuk a neukládá se jenom povrchně, ale také mezi orgány a vysílá signály, které mají vliv na mnoho tělesných funkcí. Ovlivňuje negativně například krevní tlak a vylučování hormonu inzulinu, který zase podporuje záněty. Zvýšené množství viscerálního tuku tak zvyšuje také riziko srdečního infarktu, vysokého krevního tlaku, mozkové příhody, arteriosklerózy, diabetu, trombózy, alzheimera, nebo dokonce rakoviny.

Jak se zbavit břišního tuku

Nejdříve byste se měli zbavit představy, že zhubnete tuk jenom na břiše. Raději do toho zapojte celé tělo. To znamená, že zdravá a vyvážená strava v kombinaci s pravidelným pohybem a rozumným zvládáním stresu je klíčem k úspěchu (3). Jen díky snížení příjmu kalorií zhubnete a cíleným cvičením problémové partie zformujete a posílíte. Jako motivaci si dejte malé průběžné cíle – a pak jich krůček po krůčku dosahujte. A jaké jsou nejlepší tipy?

Nejlepší tipy proti otravnému tuku na břiše

Omezte přísun sacharidů – cukr, fast food, pečivo, těstoviny a výrobky z bílé mouky jsou tabu. Místo toho si dejte trochu ovoce, hodně zeleniny, libové maso a ryby nebo mléčné výrobky. Stanovte si pevný čas na jídlo a ten striktně dodržujte, vyhněte se také neustálým svačinkám. Vyhýbejte se stresu a alkoholu, raději pijte čistou vodu a hodně se hýbejte (3).

Nechtějte se při tréninku strhat hned na začátku. Cvičte raději pravidelně a nezapomínejte ani na odpočinek a relaxaci – svaly rostou až po tréninku. Buďte trpěliví, za dosažení průběžných cílů se odměňte, tak si udržíte motivaci stále silnou (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6371569/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6702693/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3135883/, (4) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat