Zapojte jádro těla při TRX tréninku

21.07.2021 | Trénink

TRX je zkratka pro Total Body Resistance Exercis. V překladu závěsný systém, představující cviky pro zatížení celého těla.

Co je to TRX

TRX neváží ani 1 kg, a přesto unese cvičence jakékoli váhy. Trénink zůstává bezpečným a efektivním cvičením pro sportovce různé tělesné kondice i rehabilitací. Nabízí širokou variantu jednotlivých cviků, kterými současně posilujete efektivně související svalové skupiny – kupříkladu tak, že i když chcete posilovat např. břišní svaly, současně zesílí i svalstvo vašich zad, ramen, či  nohou. Závěsný trojrozměrný systém (tři roviny: frontální, sagitální/předozadní, transversální/příčné) je složen ze dvou nastavitelných pevných popruhů s madly pro ruce nebo nohy. Samotné cvičení probíhá tak, že jedna část těla je vždy na podložce a druhá je zavěšena na TRX. Díky sklonu těla k podložce lze jednoduše manipulovat se zátěží. Redukcí vlastní tělesné hmotnosti a gravitace můžete přizpůsobit svou fyzickou zdatnost tak, že své tělo pouze přiblížíte nebo oddálíte od kotevního bodu. Cviky se provádí tlakem, tahem, pohybem vpřed i vzad. Můžou se provádět vstoje, v sedu, vkleče i lehu.

Integrovaný trénink

TRX systém je optimálně integrovaný trénink, který efektivně propojuje mnoho pohybů ve více rovinách. Izolovaná cvičení mohou být účinná, slouží krátkodobě na posílení cílové skupiny svalů. Navíc umožňují pohybovat se jen v jedné rovině, a to má za důsledek neschopnost pohybovat se efektivně ve všech směrech a svalovou nerovnováhu. V extrémních případech může takové jednosměrné posilování vést k dysfunkci kloubů či větším rizikům zranění. Integrované cvičení však zapojuje celé tělo tak, aby fungovalo jako optimální koordinovaný systém. Nemusíte postupně střídat další a další stroje v posilovně. Vyhnete se tedy běhání od stroje ke stroji nebo opakovanému zatěžování svalových skupin. Důsledkem je, že svalová hmota narůstá rovnoměrně, postupně se zvyšuje výkonnost, pohybová koordinace, flexibilita a motorická obratnost. Cvičením využíváte pouze váhu vlastního těla, která se mění s úhlem naklonění proti závěsnému systému.

CORE je základ

Při každém tréninku s TRX zapojujete své jádro (CORE). To obsahuje pánev, ABS, záda a svaly hrudníku. Je to CORE, které stabilizuje vaše tělo, rovnováhu a pružnost. Všechno, co člověk ve svém životě dělá, začíná jádrem. Skláníte se na zem pro pero, myjete auto nebo si hrajete s dětmi. Dobrá fyzická kondice je důležitá pro sebevědomí, životní harmonii, ale také jako prevence úrazů či poranění, a to nejen v dolní části zad, ale v celém vašem těle. Bez ohledu na fyzickou zdatnost cvičence. Ať už je naším cílem rehabilitovat po zranění, zvyšovat fyzickou kondici nebo vrcholově soutěžit, patří k tomu trénink s TRX.

Historie TRX

Vynálezcem TRX cvičení, tak jak ho známe v dnešní době, je Randy Hetrick. Do konečné podoby současného TRX promítl zkušenosti z výcviku SEAL týmu, bojového umění a tréninkových metod elitních sportovců. Systém byl původně užíván americkou armádou a námořnictvem pro přípravu na činnost v extrémních podmínkách. Postupem času se však zjistilo, že tyto vynalezené a další tréninkové postupy, kterých stále přibývá, dokonale a hravě nahradí i slušně zařízenou posilovnu. O TRX projevili zájem olympionici, profesionální sportovci, MMA bojovníci a policejní oddíly. Od těch už je to jen krůček k běžnému použití. Dnes je využití systému cvičení TRX  mnohem širší, také jako účinná tréninková metoda pro zvýšení tělesné kondice a posilování, jak u mužů i žen každého věku a kondice, kteří chtějí posílit a trénovat celé tělo.

V dnešní době už TRX nesmí chybět v žádné posilovně. Většina fitness center dokonce nabízí studiové lekce se závěsným systémem a je o ně velký zájem.

Autor: Johanka Mo, menshealth.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat