Do cvičení je třeba zařazovat intervalový trénink

28.06.2022 | Trénink

Technika a věda se neustále vyvíjejí a ženou trendy dopředu. Ani oblast fitness nezůstává pozadu. Již dávno si fitness centra nezakládají na kardio strojích a aerobiku, tedy myšlence, že hubneme pouze při udržování spalovací tepové frekvence. Do popředí se dnes dostávají intenzivní kruhové tréninky, zátěžové cvičení s vlastní vahou, ale i tanečnější lekce na bázi vysoké tepové frekvence. Ve všech případech se jedná o typ intervalového tréninku.

Různorodost pohybu

Rozhodně netvrdíme, že spalování tuků v kardio zóně není přínosem, nicméně i intervalový trénink představuje skvělou metodu pro redukci váhy a formování postavy. Navíc pohyb by měl člověk především střídat, protože stagnace je pro každého velmi frustrující. Díky nejnovějším výzkumům víme, že střídáním sekvencí o vysoké a nízké intenzitě můžeme dosáhnout nevídaných výsledků a zvítězit nad obávaným pomalým metabolismem (1).

Jak by měl intervalový trénink vypadat?

Kvalitní intervalový trénink by měl být krátký (15–20 minut), intenzivní a fyzicky náročný. Vysoká intenzita se střídá v různých intervalech s odpočinkovou částí. Při cvičení by měly být předem známy délky rychlých úseků, intenzita, délka odpočinku a počet sérií. Člověk tak ze sebe dokáže dostat maximum, protože dobře ví, že za pár minut to má za sebou (1).

15 minut intervalového tréninku je z hlediska výsledků ekvivalentem hodinového kardia cvičení ve stále stejném tempu. Maximálním výkonem zapojujeme všechny velké svalové skupiny, které představují motor našeho těla, tudíž intervalovým tréninkem především zrychlujeme metabolismus. Čím silnější motor máme, tím rychleji pálíme. Viděli jste snad někdy obtloustlého světového sprintera? Jejich tělo díky obrovské a rychlé intenzitě efektivně pálí tuky a zároveň si uchovávají svalovou hmotu (1).

Proč je intervalový trénink doporučován?

Ve velké míře zrychluje metabolismus. Zapojuje mnoho svalových skupin a komplexnost tréninku je důležitá. Zaručuje rychlejší spalování i po výkonu a následná vyčerpanost přináší hromadu vyplavených endorfinů. Napomáhá kardiovaskulárnímu systému a pálí mnoho kalorií. Má také pozitivní vliv na psychiku člověka, přináší totiž zábavu a motivaci. A nutno dodat, že perfektně tvaruje postavu a šetří čas (2).

V praxi to znamená jediné – čas si najde člověk vždy. Buďte silnější než výmluvy, protože až uvidíte své výsledky, stane se intervalový trénink závislostí.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6763680/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4657417/, názor autora 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat