Osobní trenér není přepych, ale zdravé tělo

15.07.2021 | Trénink

V současné době, kdy velká většina z nás žije hektickým způsobem života, je stále obtížnější nalézt fyzické aktivity, které by dokázaly alespoň částečně nahradit chybějící přirozený pohyb. Dnešní doba je pro mnohé zvláštní. Všichni se za něčím honí, mají jasně stanovený denní rytmus, a aby se alespoň částečně kompenzovalo sedavé či stresující zaměstnání, nedostatek pohybu i zdravotní problémy, vyhledává se stále častěji zázemí fitness center.

Lidé by měli chodit do „fitka“, aby si tělo i celkové zdraví vylepšili, nikoli naopak. Toho můžeme docílit pouze několika jednoduchými kroky: vnímat správně své tělo, zvládat dobře technické provedení základních cviků, jako je dřep, výpad, klik, shyb, a objektivně odhadnout, co zvládnu a kde je můj limit. Bohužel 70 % fitness nadšenců nesplňuje ani jeden z výše uvedených kroků, navíc běžná populace nezvládá již základy, jako je správné držení těla, či chůze. Ostatně, to bývá jedním z důvodů, proč se také lidé obracejí na osobní trenéry, kteří jsou aktivními sportovci již řadu let.

Profesionalita především

A právě zde vzniká často problém. Ne všude naleznete obsluhu posilovny a osobní trenéry, kteří jsou opravdu kvalitně vzděláni ať teoreticky, tak i prakticky. Jejich neprofesionalitu laik těžko pozná, ale následky jejich neodborně vedených tréninků ano – bolesti zad a kloubů, rozvíjející se svalové nerovnováhy – to je jen slabý výčet toho, co lze špatným posilováním našemu tělu způsobit.

A přitom mnoho lidí trpí problémy pohybového aparátu již před návštěvou posilovny a od cvičení čekají (a oprávněně) zlepšení jejich stavu. Tyto problémy plynou většinou právě ze způsobu života – dlouhé sezení či stání, práce na počítačích a přetěžování horních končetin a nedostatkem celkového pohybu. Správně zvoleným cvičením lze mnoho napravit.

Proč je osobní trenér výhodou?

Pokud se člověk rozhodne začít cvičit v posilovně, vždy by měl alespoň v začátku využít služeb osobního trenéra. Ten bude vždy přát ty nejlepší výsledky, povede daného klienta především zdravou cestou cvičení, namotivuje a vždy bude parťákem.  Sestaví správný tréninkový plán, naučí jednotlivé cviky a jejich správné provedení, nastaví svému klientovi jakýsi režim a především řád v jeho cvičení. Většinou jde vše ruku v ruce také se stravovacími návyky nastavením zdravého životního stylu.

Jaký by měl být ideální přístup osobního trenéra ke klientovi ?

Samotnému sestavení individuálního tréninkového plánu by mělo předcházet alespoň základní vyšetření fyzioterapeutem, ze kterého bude osobní trenér vycházet. Měl by se zeptat ještě na další důležitá fakta o zdravotním stavu – zda netrpíte diabetem, astmatem, vysokým krevním tlakem, onemocněním srdce, zda nejste po infarktu, nemáte vrozenou srdeční vadu, netrpíte epilepsií, neprodělal úraz, atd. Toto vše jsou velmi důležité informace, které byste se trenérovi neměli zatajit. Teprve potom následuje samotná příprava cvičebního i stravovacího plánu, který je samozřejmě třeba po čase upravit vzhledem k výsledkům a potřebám klienta.

Je osobní trenér opravdu luxus?

Všeobecným názorem dříve bývalo, že osobní trenér je luxus, který si mnoho lidí nemůže dovolit. Dnešní doba se mění a lidé si uvědomují, co vlastně je a co není vyhazování peněz. Luxusem je pro nás totiž zdravé tělo, kterého bychom si měli vážit v prvé řadě my sami, protože jiné nám nikdo nedá. Právě trenér, který nám v naší cestě pomáhá, může urychlit dosažení cíle a motivovat k lepším výsledkům. Je pouze na každém z vás, zda využijete služby osobního trenéra a kterého trenéra si sami zvolíte. Vybírejte si nejen podle kvalifikace, ale dejte i na svou intuici, vzájemné sympatie a jeho přístup. Trénink by měl být nejenom efektivní, ale musí vás také bavit!

Zdroj: Johanka Mo, healthline.com, fitnessworld.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat