Zlozvyky podkopávající pozitivní účinek cvičení

Proč před tréninkem nepít hodně vody a nejíst potraviny s vysokým obsahem vlákniny? A jak je to s pivem, mohlo by vám i jedno malé nějak ublížit?

Čistá radost z pohybu, útlum stresu, podpora hubnutí, rýsovaní svalů nebo snaha o zachování zdravého životního stylu. To jsou jen některé důvody, které nás nabádají k pravidelnému cvičení. Jak se na něj ale správně připravit? Tyhle chyby se dokáží vymstít!

Záležitost s jídlem

Jídlo je při sportu nesmírně důležité, protože z něj organismus načerpá energii potřebnou k výkonu. Není však svačina jako svačina. Fitness trenéři radí dopřát si malé občerstvení zhruba hodinu před aktivitou, ideálně v podobě porce ovoce, celozrnného pečiva nebo řeckého jogurtu. Velké varování platí pro potraviny s vysokým obsahem vlákniny, neboť kvůli jejich pomalému trávení nebude mít tělo přístup právě k té využitelné energii.

Kdo nemá cíl, nemá ani motivaci

Pokaždé, když vyrážíte „do akce“, se zamyslete nad tím, čeho chcete dosáhnout. Když budete mít konkrétní cíl, uděláte všechno proto, abyste stanovenou výzvu pokořili. Lepší stimul snad neexistuje! Nebo snad nechcete tento posvátný čas využít s maximální efektivitou a užitkem?

Všeho moc škodí. A vody zvlášť

Jistěže pitný režim je klíčový a bez něj se to neobejde. Ovšem i tady platí jistá pravidla. Vypít litr vody a započít fyzickou aktivitu není ten nejlepší nápad. Bylo by vám zbytečně těžko, dost možná by vás postihla i nepříjemná nevolnost. I na příjem tekutin se musí pozvolna! Odborné studie naznačují, že by se sportovec měl zavlažit dvěma sklenicemi zhruba dvě hodiny před cvičením. Dalších 250 mililitrů je dobré doplnit ještě 30 minut před startem. A když už jsme u toho…

Alkohol je tabu

Studené „pivko“ na osvěžení je nesmírně lákavé. Dát si ho pochopitelně můžete, ale na běh a posilování pak raději zapomeňte. Experti zastávají názor, že i malé množství alkoholu negativně ovlivňuje koordinaci a koncentraci, přičemž vede ke špatným odhadům situace i intenzity cvičení. V sázce jsou tedy nejen úrazy, ale i namožené svaly.

Zdroj: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1576847/ - celý článek






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat