Podzimní běhání zpříjemní kvalitní funkční oblečení

10.11.2022 | Trénink

Není špatného počasí, jen špatně oblečeného běžce. Čím větší klišé to je, tím pravdivějšího významu nabývá. Spousta lidí přestává příchodem prvních chladných rán běhat a vlastně se tím ochuzuje o spoustu sportovních zážitků. Podzim má přitom skvělý tréninkový potenciál, jen je potřeba se mu výbavou trochu přizpůsobit.

Nejde ani tak o nízké teploty, podzim je nejzrádnější v jejich obrovských výkyvech. Rána mohou být mrazivá, odpoledne pak slunečná, v mezičase mlha, zima či déšť. Je potřeba plánovat a vybavit se vhodným oblečením. Základem běžeckého podzimního šatníku je kvalitní funkční oblečení, které vám během sportu a venkovních aktivit odvede pot s vlhkostí pryč od vaší pokožky a vy zůstanete při zátěži v suchu a teple.

Komfort v podobě vrstvení

Se zhoršujícím se počasím si budete muset pořídit více oblečení, respektive naučit se ho efektivně skládat a vrstvit. Obecně se doporučuje kombinovat tři hlavní vrstvy. První je základní, obléká se přímo na tělo a jejím cílem je transportovat pot od kůže, resp. do dalších vrstev oblečení. Na seznam si napište tenká trička s krátkým nebo s dlouhým rukávem, termotrička, tílka, ale také prádlo a ponožky.

Druhá vrstva představuje střední část a funguje jako termoizolace. Zahřívá, brání úniku tepla a chrání před chladem. Patří sem různé svetry, roláky nebo fleecové mikiny. Pokud se teploty nepohybují příliš nízko (nebo nejste-li někde na horách), dá se vynechat a rovnou nahradit svrškem.

Svrchní neboli třetí vrstva chrání před větrem, deštěm či sněhem. Bundy, větrovky, pláštěnky a kalhoty. Oblečení by mělo být nepromokavé, větruvzdorné a také dostatečně prodyšné, aby se mohla odpařit veškerá vlhkost nahromaděná ze spodních vrstev.

Nepřehánět a být vidět

Orientujte se podle venkovní teploty, nicméně vždy počítejte s cca 8 stupni navíc. Hlásí vám teploměr 12 stupňů? Berte to tak, že je venku 20 stupňů. Tělesná teplota se při zátěži rychle zvyšuje a váš organismus by se krátce po vyběhnutí začal přehřívat. Výhodou vícevrstevného systému je, že si můžete hrát, jednu část odložit do ledvinky či batůžku a v případě potřeby ji znovu obléct.

Buďte vidět. Stmívá se čím dál dříve, takže kromě funkčnosti jsou důležitým bodem u podzimního oblečení reflexní prvky. Popřípadě různé čelovky, odrazky nebo náramky. Běháte-li večer po práci nebo naopak brzo ráno, kdy ta viditelnost není nejlepší, myslete na svou bezpečnost. Terén také nemusí být vlivem bláta, listí a louží nejideálnější, proto je potřeba se soustředit a minimalizovat riziko úrazů. Ano, raději doma nechte i svá oblíbená sluchátka s hudbou.

Bonusové tréninkové tipy

Podzim je ideálním obdobím na to podceňovat pitný režim. Chyba! Nejen u sportovců je zcela zásadní dodržovat dostatečné množství tekutin, aby mohl organismus správně fungovat.  S naběhanými kilometry to nemusíte přehánět, popřípadě pohyb venku kombinujte s domácím cvičením nebo tréninky v posilovně. Ideální je také zařadit kompenzační cviky, na které není přes léto většinou čas. Strečink, jóga, plavání či lehké posilování s vlastní vahou vám rozhodně neuškodí a pomohou připravit se na ostrou jarní sezónu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8585350/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat