Běhání ráno nalačno je skvělou prevencí diabetu

25.07.2022 | Trénink

Několik hodin před sportem a během se doporučuje najíst, aby mělo tělo dost energie. Podle vědců z Birminghamu je však z metabolického hlediska zdravější běhat či sportovat nalačno, s pocitem hladu hned ráno. Tělo je totiž citlivé vůči inzulínu a při sportu se citlivost tkání ještě zvyšuje. To je v podstatě prevencí rozvoje diabetu typu 2, při němž naopak vzniká rezistence vůči inzulínu.

Jíst, či nejíst?

Když je člověk fit a má zdravou postavu samý sval, protože dlouhodobě sportuje, tímto doporoučením se řídit nebude. Jednak je u něj riziko diabetu nízké, ale pokud touží po zvyšování výkonnosti, musí před sportem jíst, aby měl dost energie. Ovšem pokud má člověk nadváhu či je obézní a rozhodne se začít pohybovat, aby se jednak zbavil nadbytečných tuků, ale také si zlepšil metabolické zdraví, pak by měl sportovat na lačno a hladový. Vyplývá to z experimentálních výzkumů (1, 2) dvou univerzit v Bathu a Birminghamu.

Když jste citlivější vůči inzulínu, riziko rozvoje diabetu typu 2 je velmi nízké. Když se citlivost vůči inzulínu začne snižovat, je to první cesta ke vzniku diabetu typu 2. Skupina, která v našem experimentu cvičila ráno před snídaní, byla mnohem citlivější vůči inzulínu než ta, která cvičila až po snídani (1).

Druhý výzkum (2) naznačuje, že cvičení po nočním vyhladovění před snídaní může zvýšit zdravotní účinky cvičení.

A co vy, začínáte s běháním? Neopakujte pořád ty stejné chyby (3)!

Příliš rychlý start, který vás odrovná

Běh je sport, ve kterém se k pokroku musíte zkrátka dopracovat. Největším omylem nováčků je, že zařadí hned ze startu bleskovou rychlost, a vyčerpáním skončí ještě dřív, než vůbec očekávali. Tudy cesta nevede! Jděte na to pozvolna a pomalu, začněte mírným tempem a postupně jej navyšujte. To zajistí nejen příjemnější běh, ale i budování vytrvalosti.

Nevhodné boty. Tady se šetření nevyplácí

Možná si myslíte, že vaše nohy se cítí dobře a nemají si nač stěžovat. Nedělají se jim puchýře, tak o co jde? Věřte, že špatná obuv může zavinit nejrůznější neočekávané problémy – bolesti kloubů, kotníků, kyčlí, a dokonce i ramen. To je pádný důvod ke ztrátě chuti ke sportu! Pokud si v tomhle nejste jistí, nechte si v obchodě poradit. Vyškolený pracovník vám podle vaší chůze, vyvíjeného tlaku na chodidla i terénu, po jakém se nejčastěji vydáváte, najde nejvhodnější alternativu. Správná bota posune váš běh na zcela jinou úroveň!

Stanovení nereálných cílů. Na to pozor

Je velmi snadné vzhlédnout se v tom, jak to dělají ostatní – a snažit se jim vyrovnat. Zdravá motivace je jedna věc, ovšem nic se nemá přehánět. Pokud chcete na první dobrou, bez předchozího tréninku, uběhnout sprintem pět kilometrů, jak to asi dopadne? Přijde únava, bolest, nadšení vás brzy přejde a s ním i veškeré sportovní ambice. Držte se zpočátku při zemi a stanovte si raději menší a splnitelné cíle. Až získáte sílu a kondici, můžete se zase posunout o kousek dál.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30334499/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5503250/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22389869/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat