Ty největší mýty o cvičení, kterým asi také věříte

Cvičení není žádná věda, ale také má svá pravidla a doporučení, přesto se většina lidí ptá na to samé. A jejich fitness trenér je často vyvede z omylu. A jaké jsou ty nejčastější?

Před cvičením se nesmí jíst, aby se spálilo více tuku

Tohle bývá častým omylem a hodně lidí před cvičením ve fitness centrech hladoví. Samozřejmě to není o tom nacpat se až k prasknutí, ale cvičit s prázdným žaludkem, také není to pravé. Pokud budete cvičit hladoví, bez přísunu energie riskujete, že dostanete hypoglykemii. Váš výkon bude snížený a tělo nebude mít energii ani na spalování ani na posilování.

Fitness trenéři doporučují před cvičením alespoň malou svačinku, pro představu i kvalitní cereální tyčinka 20–30 minut před cvičením, vás dokáže pořádně nakopnout, posílí váš metabolismus a tím spálíte více tuků.

Užívání zázračných doplňků, které přemění tuk na svaly

Této lži velmi často podléháme, podle odborníků neexistuje v těle žádný chemický či biologický proces, který může proměnit tuk v těle na proteiny, které jsou základním stavebním kamenem svalových buněk. Z ní to logicky že? Tak raději ušetřené peníze věnujte třeba do permanentky do fitka, nebo bazénu. Pravidelný pohyb a zdravá strava je jasnou zárukou dobrého výsledku.

Hubeňouři jsou zdravější než boubelatí

Asi vás vyvedeme z omylu, ale ne vždy je tomu tak! Samozřejmě pokud máte nadváhu, vaše tělo musí zvládat větší zátěž, a to může ohrožovat například kardiovaskulární systém. Oproti tomu hubení lidé, kteří drží nebo si prošli drastickou dietou, tak ti mohou být ohroženi nedostatkem živin. Dlouhodobé snížení množství sacharidů může mít na tělo negativní dopad, snižuje mentální výkon, imunitu, a i jiné životní funkce. Zkrátka, jak se říká, zlatý střed je k nezaplacení. Opět boduje pestrá strava a vhodný pohyb.

Když budu cvičit „břišáky“ spaluju přímo břišní tuk

No tak to je velmi častý mýtus, kterému se snadno podléhá. Jde o představu, kde si cvičící člověk myslí, že velkým počtem opakování při nějakém cviku spálí tuk na břiše. Cvičení břišních svalů vede hlavně ke zpevnění, ale paradoxně nespaluje primárně břišní tuk.

Jedinou cestou, jak se zbavit břišního tuku je důraz na správný jídelníček, komplexní posilování svalstva a dostatek fyzického výdeje. Tělu zkrátka neporučíte, aby hublo lokálně. Je to podmíněné i našimi hormony. U mužů jde jako poslední pryč právě břišní tuk, u žen jde jako poslední tuk ze stehen a boků.

Ženy by neměly cvičit s velkými váhami

S tímto předsudkem se setkávají fitness trenéři velmi často a jejich svěřenkyně jsou překvapeni, když jim trenér občas pořádně naloží. Tak jak je to doopravdy?

Ženy nemají takové predispozice nabrat svalovou hmotu jako muži. Mužské tělo totiž v sobě obsahuje velké množství testosteronu, které má na svědomí rychlé spalování tuků a nárůst svalové hmoty. Oproti tomu ženy mají hormon estrogen a ten má za následek právě opak, udržuje tuk na takzvaných problémových partiích, boky, stehna a zadeček. Takže zvedání činek z vás mužatky rozhodně neudělá, na to je třeba mnohem více než jen zvedání železa. Naopak silový trénink může ženám pomoci k vytvarování pěkné postavy a ke zvýšení bazálního metabolismu.

Pocení a vysoká tepová frekvence jsou znamením dobrého kardio tréninku

Bohužel je to jen pocit. Při kardiu není důležité jet na doraz, naopak to zpomaluje spalování tuků. Při kardio tréninku jsou podstatné jen dvě věci: délka cvičení (30–50 minut) a vhodná tepová frekvence (60–80 % maximální tepové frekvence). Při takovémto kardiu se možná nezapotíte tak, jak jste byli doposud zvyklí, ale tuku spálíte mnohem více a o to vám přece jde.

Pro začátečníky se obecně doporučuje nižší tepová frekvence na úrovni 50 % MTF. Postupně ji lze zvyšovat k úrovni přibližně okolo 75 %. Intenzitu lze střídat a používat intervalové kardio.

Cvičit by se mělo každý den

Tady záleží na tom, co máte na mysli pod pojmem cvičení. Určitě je dobré mít každý den nějakou pohybovou aktivitu, zde můžete zařadit procházky, plavání a různé druhy rekreačních sportů. Není ale nutné chodit do posilovny každý den, to může být naopak kontraproduktivní.

Zdroj: theathletesvillage.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat