Intervalový trénink pomáhá s hubnutím lépe než běh

31.03.2023 | Trénink

Pokud chce člověk efektivně a dlouhodobě zhubnout, musí vsadit na pravidelný pohyb a vyváženou stravu. Ovšem některé typy pohybových aktivit pomáhají hubnout rychleji než jiné. Z experimentálního výzkumu vědců z Federální univerzity v brazilském státě Goiás vyplývá, že intervalové tréninky vedou k většímu úbytku hmotnosti a dlouhodobě jsou účinnější než běh a jízda na kole.

Brazilští fyziologové srovnali účinek různých pohybových aktivit na jedenácti stech mužů a žen ve věku od deseti do sedmdesáti let. A z analýzy výsledků vyplývá, že intervalový trénink stojící na střídání velmi energických cvičení s krátkými úseky odpočinku, je o téměř třicet procent účinnější při hubnutí než plavání, běh či jízda na kole (1).

„Nicméně je zapotřebí si uvědomit, že ne každý člověk se může intervalovému tréninku věnovat. S ohledem na věk a zdravotní stav je potřeba zvážit zátěž na srdce a klouby, které jsou při tomto typu sportu krátkodobě extrémně zatěžovány,“ tvrdí autoři z Federální univerzity v Goiás. Podle nich ale v dlouhodobém měřítku člověk zhubne až o třetinu více než při běhu či jízdě na kole (1).

Proč nic nepomáhá? Viník je známý

Občas se nicméně stává, že i když poctivě cvičíme a jíme jako podle příručky o zdravé výživě, kila nějak neubývají. Je to i váš případ? Pak je možná nejvyšší čas zamyslet se, jestli nemáte ve svém životě až příliš mnoho stresu. Ten totiž produkuje bílkoviny, které tělu odbourávat tuky nedovolují. Stres je pro základní obranné mechanismy těla varováním, aby se připravilo na strádání, a tudíž vyloučí do krve bílkoviny, které zablokují zbavování se energetických zásob, jež můžou sloužit pro případ absolutní krize (2).

Podle vědců z Floridy stres produkuje bílkoviny ze skupiny betatrofinů, které brání odbourávání tuků. Jejich přítomnost v buňkách nedovolí započetí chemické reakce, která štěpí složité mastné kyseliny na jednodušší glyceridy. Stresovaný člověk plný betatrofinů tak nehubne, i když drží dietu a cvičí (3).

„Stres způsobuje to, že v těle hromadíme více tuku nebo přinejmenším zpomaluje metabolismus a brání odbourávání tuků. To je další důvod, proč je důležité vyřešit stresující životní situace a zvolit vyvážený život,“ tvrdí profesor Li-Jun Yang z University of Florida (3).

Zdroj: (1) www.journals.lww.com/acsm-healthfitness/fulltext/2013/05000/high_intensity_interval_training__efficient,.3.aspx, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6296480/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4718617/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat