Kardio cvičení prospívá tělu víc než posilování

19.05.2022 | Trénink

Sami fitness instruktoři a cvičitelé se neshodnou v tom, jestli je pro tělo a jeho metabolismus lepší kardio či posilování. První procvičuje především oběhovou soustavu a plíce, zatímco druhé zvyšuje výkon a sílu svalů. Podle vědců z Kodaně ale metabolismu prospívá více běh, cyklistika či plavání.

Tým z Kodaňské univerzity testoval krev mužů, z nichž polovina jela hodinu na kole a polovina hodinu posilovala svaly. V krvi pak měřil množství kyseliny mléčné, žlučových kyselin, hladinu krevní glukózy a hladiny různých hormonů. Muži po hodině cyklistiky měli třikrát vyšší hladinu hormonu FGF21, který mnoha způsoby pozitivně ovlivňuje metabolismus člověka a který především metabolismus zrychluje. Takže tito cvičící pak spálí více energie v klidovém období (1). Pro hubnutí a udržování normální postavy je tedy kardio cvičení vhodnější (2).

Chcete rychle vypotit kalorie? Vsaďte na box

Existuje však spousta moderních stylů cvičení. Klasické posilování s činkami dnes nahrazuje crossfit a podobné systémy velmi intenzivního pohybu, které jsou oblíbené mezi těmi, kdo chtějí za pár minut spálit spoustu energie a brzy vidět výsledky. Ovšem nejúčinnější metodou spalování energie je stále klasické bušení do boxovacího pytle (3).

Hodinou boxu lze spálit více než 3,5 tisíce kilojoulů, což je třetina denního energetického příjmu dospělého pracujícího muže. A je to absolutně nejvíc ve srovnání se všemi jinými pohybovými aktivitami. Velmi dobrou formou spalování energie a posilování svalů jsou také intervalové tréninky různých typů a crossfit (4).

„Doufáme, že se lidé budou stále více pohybovat a sami začnou bojovat s obezitou. Box je ohromným druhem pohybu pro hubnutí, protože je to cvičení pro celé tělo, jemuž se nic nevyrovná. Velmi intenzivně spaluje energii a je to dokonalý intervalový trénink,“ uvedl v rozhovoru pro deník The Mail Lee Smith ze společnosti, která se podílela na výzkumu spalování energie při jednotlivých typech pohybu.

Zdroj: (1) www.news.ku.dk/all_news/2012/2012.8/30-minutes-of-daily-exercise-does-the-trick/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6172294/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25358529/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429464/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat