Stanovte si priority ve volném čase

Věcí, kterými můžeme trávit čas, je nespočet – a není snadné je sledovat. Jak neztrácet ze zřetele své cíle a jaké věci ze svého života hned na začátku vyhnat?

Úspěch může pro různé lidi znamenat velmi odlišné věci: pro některé lidi znamená úspěch poznat vzrušující a zábavné lidi, pro jiné to znamená mít spoustu peněz, moci nebo obojí. Někdo si úspěch spojuje se zanecháním nezaměnitelných stop ve světě nebo jeho historii, jiný se snaží proplouvat životem co nejtišeji a nenápadně. Úspěch je vždy svázán s našimi individuálními cíli, takže cesta k němu je pro každého jiná. To znamená, že kolik času denně strávíme čtením, cvičením nebo sociálními sítěmi, nemusí vypovídat nic o tom, jak jsme úspěšní.

Následující věci však obvykle spíše zabírají čas, aby byly prospěšné, bez ohledu na to, jak definujeme úspěch.

Litujete minulých chyb

Jakmile se něco stalo, už to nemůžeme vrátit. Litovat a přemýšlet o tom vyžaduje čas a energii, ale obvykle změníme poměrně málo. Hněv a lítost jsou užitečné emoce, protože nám ukazují, co (ne)chceme. Ale pokud mají za následek jen lítost, nejsou k ničemu.

Úspěšní lidé vidí chyby – které si uvědomují svým hněvem nebo lítostí – především jako informace, které jsou často cenné. Získávají poznatky, které je mohou posunout a pomoci jim nyní i v budoucnu. To se zase netýká jen chyb, které udělali sami, ale také těch, které udělali druzí.

Opakujete chyby

Albert Einstein údajně řekl, že definice šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky. S tím lze snadno souhlasit, ale začlenit tuto moudrost do vlastních činů je často velmi obtížné. Protože mnohé z našich myšlenek, pocitů a činů představují vzorce, které jsme si osvojili a obvykle nemůžeme jednoduše odstranit chyby. Ke změně zakořeněných vzorců chování je často potřeba několik pokusů a silná vůle – za předpokladu, že si jich vůbec všimneme.

Úspěšní lidé nejsou ve svém jednání a myšlení o nic lepší než ostatní – ale často se jim daří lépe je prolomit a osvobodit se od nich. Pozorují sebe a své chování a shromažďují informace, které jim mohou pomoci něco změnit. Úspěšní lidé se obvykle vypořádávají s chybami velmi reflexivně, pozorně a vyrovnaně. To znamená, že jich příliš nelitují, ale také se od nich hodně naučí a opakují je méně často než ostatní. 

Usilujete o dokonalost

Pečlivost, smysl pro detail, vůle a disciplína něco dotáhnout do konce – to všechno jsou vlastnosti, které jsou obecně důležité pro dosažení cílů a úspěch. Neméně důležitá je však schopnost rozpoznat, kdy už je to dost a kdy se další investice (časové, energetické atd.) již nevyplatí. 

Úspěšní lidé dělají, co je potřeba, aby dosáhli svého cíle. Víc ne. Pokud se dostanou do tvůrčího šílenství a ztratí se v nějaké práci, zpomalí. Úspěšní lidé vědí, že absolutní dokonalost je nedosažitelná a možná iluze, a protože si dávají realistické cíle, nikdy o ni neusilují. 

Děláte si starosti s něčím, co nemůžete ovlivnit

Jako lidé můžeme přemýšlet o spoustě věcí: o minulosti a budoucnosti, o realitě a různých možnostech, o sobě i o druhých. To vede nemálo lidí k obavám. Některé oblasti však můžeme ovlivnit jen omezeně – a možná právě to z nich dělá bezedné sudy starostí, které pro některé lidi představují.

Úspěšní lidé se vědomě zaměřují na to, co mohou – nebo musejí – ovlivnit. Plánují, jak to dává smysl, připravují se na různé případy do té míry, že jim to přináší víc, než je to stojí, udržují si své vztahy a zůstávají věrní sami sobě při jednání s jinými lidmi. Uznávají, co nemohou svým chováním změnit, aniž by je to mučilo.

Soutěžíte s ostatními lidmi

Srovnávat se s ostatními lidmi je pro většinu lidí přirozené. A soutěžit s nimi je pro mnohé velkým pokušením. Srovnávání se s ostatními lidmi a vymezení se vůči nim nám dává směr a pocit bezpečí a pořádku. Na druhou stranu nás to může snadno odvést od našich cílů – protože nevidíme, jak daleko jsme na naší individuální cestě, když se s ostatními srovnáváme nebo dokonce soutěžíme.

Úspěšní lidé jsou obvykle dobří v rozlišování mezi sebou a ostatními. Když se srovnávají s okolím, dívají se na rozdíly a podobnosti, vidí alternativní perspektivy k těm vlastním a všímají si mnoha věcí, které by jim zůstaly skryty, kdyby se zaměřili výhradně na sebe. Vždy však zůstávají na své vlastní cestě a udržují svoji rychlost.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat