Kontakt s prarodiči zlepšuje ženské duševní zdraví

Ženy mají na svých bedrech těžká břímě, což je často přivádí do spáru depresí. Pokud jsou ale na blízku prarodiče, mohou se z ní rychle zotavit. Jejich přítomnost je doslova léčivá!

Deprese je dnes už bohužel poměrně běžný stav duševního zdraví, který chování i myšlení člověka dost zásadně ovlivňuje. Statistiky dokazují (1), že výrazně náchylnější k ní oproti mužům bývají ženy, s čím souvisí mnoho faktorů. Zahrnují třeba náročnost pečovatelské role, balancování mezi rodinným a pracovním životem, těhotenství, porod i menopauzu. Co se týká, léčby, o krok napřed jsou ty příslušnice něžného pohlaví, které si mohou pravidelně popovídat s prarodiči.

Babi, dáme si čaj?

Přítomnost babiček a dědečků může mít na psychické zdraví žen významný dopad, prokázala nedávná finská studie (2). Zejména tedy svobodných matek, které opustil partner, a ony se svým potomkem zůstaly samy napospas osudu. „Ženy s příchodem mateřství čelí velkým výzvám. Moudrost a zkušenosti předků jim při výchově dětí mohou být velmi nápomocné. Jejich podpora prospívá i ženské duševní pohodě, což je v náročných životních chvílích obrovsky důležité,“ uvádí se v prohlášení. Pokud osobní kontakt s prarodiči není kvůli velké vzdálenosti možný, autoři zmíněného výzkumu navrhují alespoň každodenní videohovory. Tak ještě, že moderní doba a její vymoženosti něco takového umožňují, takže se svými blízkými můžeme hovořit odkudkoli na světě. A měli bychom – a to se všemi příbuznými.

Zázračná schopnost slov

On totiž není přínosný kontakt jenom s prarodiči, ale i celou rodinou, potvrzuje zase další výzkum (3). Také podle jeho závěrů se tím průběh i symptomy více či méně závažných duševních poruch a chmurných nálad skutečně mohou značně zmírnit, což všeobecně přispívá k mentální harmonii. Kdy že jste s bratrem, sestrou, otcem nebo strýcem mluvili naposledy?

Zdroje: (1) www.healthdirect.gov.au/depression-in-women, (2) www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00324728.2023.2287493, (3) www.ps.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ps.201800362?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%3dpubmed






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat