Skutečný důvod spánku vás překvapí

Zatímco spíme, naše tělo i mysl se zotavují a my dobíjíme baterky. Nebo ne? Ano, ale spánek má i jinou – a velmi překvapivou – funkci.

Proč spíme? Abychom se zregenerovali? Pro posílení imunitního systému? Na obnovu buněk? Vše je – alespoň částečně – správně (1). Náš spánek je ale důležitý i ze zcela jiného důvodu – lidé (a zvířata) spí, aby zapomněli (2).

Jakou skutečnou roli hraje spánek?

Ano, to není překlep. Když spíme, zapomínáme na věci.  A je to to, co příroda opravdu chce? Ve skutečnosti je nutné, aby si náš mozek určité věci neuchovával, protože jinak by nebyl schopen zpracovat tak obrovské množství informací, které během dne vstřebá. Celý den vytváří nové synapse téměř každou sekundu, jakmile něco vidíme, slyšíme, děláme nebo si myslíme. Tato spojení spojují informace dohromady tak, aby dávaly smysl. Jsou tam uloženy i vzpomínky (2).

Tyto synapse se během spánku opět částečně přerušují a jejich počet se během noci sníží téměř o 20 procent. Tato funkce je důležitá proto, aby mohly být „vymazány“ například nedůležité vzpomínky, které našemu mozku k ničemu nejsou (2). 

Spíte, abyste zapomněli (nedůležité věci)

Ale proč musíme na věci vůbec zapomínat? Ve skutečnosti nám tento proces velmi usnadňuje život. Protože kdybychom si každou strašlivou vzpomínku z minulosti uložili v jasných barvách v našem mozku, mělo by to na nás obrovský dopad. Úzkost by tak byla na denním pořádku, protože bychom si pamatovali každý nedůležitý, ale špatný detail ze svého života. Tím, že si takové negativní zážitky vyženeme z paměti, můžeme později reagovat mnohem uvolněněji. A právě proto je funkce zakrývání synapse během spánku tak důležitá (3).

Samozřejmě ne všechny nově vzniklé synapse se během spánku přeruší. Nechceme přece zapomenout na všechno, co jsme se kdy naučili – některé připomínky se určitě hodí (například kdy podat daňové přiznání nebo jaký druh čokolády máme nejraději). Ale tím, že našemu mozku dovolíme ignorovat nedůležité informace, máme více prostoru pro to, co je relevantní (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20359/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7983127/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045208/, názory autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat