Možné důvody neustálého pocitu hladu

19.05.2023 | Psychika

Ne, nemůžete jen tak projít kolem stánku s rychlým občerstvením. Jistě, že si zase něco koupíte. Vždyť máte pořád hlad! Je váš žaludek bezedný a porouchaný? Tady je odpověď!

I přes vydatnou snídani a svačinu vám opět kručí v břiše. Naštěstí v tašce máte něco na zub, ale i tak ihned po práci zase musíte mlsat, nebo snad umřete hlady. Víte, že existuje několik důvodů, proč se to děje?  

Stávkující štítná žláza

Štítná žláza řídí metabolismus a produkuje velké množství hormonů. Její snížená činnost může způsobit únavu, což si často mylně vyložíte jako pocit hladu. To je jeden z důvodů, proč je pomalá štítná žláza (známá jako hypotyreóza) často spojena s přírůstkem hmotnosti. Na druhou stranu, zvýšená funkce (hypertyreóza) taky není dobrá, i když je méně častá než hypotyreóza. Jejími příznaky je váhový úbytek a pocity hladu, až tzv. vlčí hlad. Pokud máte podezření, že vaše štítná žláza není v kondici, promluvte si o tom se svým lékařem (2).

Hormonální problémy

Za pocity nadměrného hladu kromě štítné žlázy stojí i problémy související s krevním cukrem, inzulinem a diabetem. Celé to funguje tak, že když jíte cukr, tělo produkuje hormon inzulin, který pomáhá kontrolovat množství cukru v krvi. Jakmile je cukru příliš mnoho (chronicky), organismus nemusí být schopen hladinu cukru v krvi kontrolovat, a proto vstoupí do stavu zvaného „inzulinová rezistence“, jež se nakonec může stát diabetem 2. typu. Vzhledem k tomu, že je stabilní hladina cukru v krvi spojena s pocitem sytosti, nekontrolované výkyvy logicky přispívají k pocitům hladu. Možná budete muset upravit svůj jídelníček a překontrolovat množství fyzické aktivity, abyste se vrátili k normálu (2).

Nedostatek spánku

Nedostatek spánku nevede jen k ospalosti. Studie publikovaná v odborném časopise Annals of Internal Medicine (1) zjistila, že lidé, kteří spali v průměru 8,5 hodiny za noc, měli lepší výsledky při hubnutí než ti, kteří naspali pouze 5,5 hodiny. Akademici odhalili, že skupina s nedostatkem spánku ztratila méně tuku a více svalové hmoty než ta dobře odpočinutá. Spánek totiž ovlivňuje hladinu hormonů hladu a sytosti (ghrelin a leptin).

Dehydratace

Mnozí z nás zaměňují žízeň za hlad. Je důležité dodržovat pitný režim (již od rána) – to proto, aby se předešlo zmatkům. A pokud máte hlad, nejdřív zkuste vypít sklenici vody (3).

Stres

Existuje důvod, proč vás náročný den v práci s větší pravděpodobností zavede do regálu mezi sušenky, čokolády a další cukrovinky. Když jste ve velkém stresu, nadledviny uvolňují hormon kortizol, který zvyšuje chuť k jídlu. Stres pak také zesiluje touhu po vysoce kalorických a sladkých potravinách (3).

Zdroje: (1) https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/0003-4819-153-7-201010050-00006, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4796328/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3174087/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat