Stravování jako partner při léčbě deprese

Strava má vliv na fyzickou a psychickou pohodu – proto byste se při léčbě deprese měli zaměřit na zdravou stravu.

Deprese je vážná duševní nemoc a neměli byste ji zaměňovat jen se špatnou náladou. Postižené nemoc ovlivňuje v myšlení, cítění a jednání a narušuje celkovou kvalitu života. Deprese má vždy jiný průběh a projevuje se jinými příznaky. Typické jsou přetrvávající depresivní nálady, negativní myšlenky a pocit vnitřní prázdnoty. Navíc je omezený výkon, nedostatek elánu, zhoršuje se koncentrace, a proto je běžný pracovní den obtížný nebo nemožný. Ztráta zájmu a sociální distancování se projevuje i ve volném čase (1). 

Stravování jako důležitý parametr

Vyvážená strava je důležitá pro fyzické i duševní zdraví. Přestože stravování samo o sobě nemůže depresi vyléčit, přispívá k preventivnímu duševnímu zdraví a může účinně podporovat léčbu.  Obecně lze říci, že středomořská strava je při depresi zvláště prospěšná. Zaměření na mořské plody, zeleninu, ovoce, ořechy, libové zdroje bílkovin, celozrnné výrobky a rostlinné oleje s omega-3 mastnými kyselinami mají protizánětlivé účinky a podporují střevní flóru (2).

Nízkosacharidová strava může minimalizovat škodlivé zánětlivé procesy v těle a také regulovat hlad a chutě. Sáhněte raději po komplexních sacharidech z celozrnných výrobků a luštěnin, abyste zároveň podpořili vstřebávání hormonů štěstí v mozku. Denně vypijte alespoň dva litry vody, neslazeného bylinkového nebo ovocného čaje. Vyvážená bilance tekutin totiž podporuje trávení, zvyšuje koncentraci a je také nezbytná pro všechny ostatní funkce v těle (2).

Vhodné potraviny proti depresi

Hrst ořechů denně! Zejména vlašské ořechy lze chutně začlenit do jídelníčku proti depresi jako posypku na kaši nebo jako malou svačinku na odpoledne. Obsahují esenciální aminokyselinu tryptofan, která se v kombinaci s vitamínem B6 a zinkem optimálně vstřebává a přeměňuje na hormony dobré nálady (3).

Severokorejské národní jídlo, kimchi, se vyrábí mléčným kvašením nakládané zeleniny se spoustou koření. Princip kvašení se využívá i k přípravě kysaného zelí. Takzvané probiotické potraviny vyživují zdravé střevní bakterie, zajišťují fungující trávení, a mohou dokonce snížit riziko rakoviny tlustého střeva (3). 

Sleď z mořských ryb s vysokým obsahem tuku boduje značným množstvím důležitých omega-3 mastných kyselin. Vitamin E a selen patří do skupiny antioxidantů a dokážou chránit tělo před oxidativním stresem (3).

Nevhodné potraviny

Silně zpracované výrobky z brambor už nemají se zdravou hlízou mnoho společného. Obvykle se na smažená používá slunečnicový olej, protože je levný a vydrží i vysoké teploty. Nadbytek omega-6 mastných kyselin a příjem trans-tuků podporuje zánětlivé reakce v těle a podporuje onemocnění (4).

Není žádné tajemství, že rafinovaný cukr je nezdravý! Hodně z toho se nachází v nealkoholických nápojích. Kolísání krevního cukru může nejen podporovat chutě, ale také ovlivnit koncentraci a náladu prostřednictvím zvýšeného uvolňování stresových hormonů kortizolu a adrenalinu. Ale ani lehké nápoje nejsou alternativou. Obvykle obsahují sladidlo aspartam, které zřejmě inhibuje produkci serotoninu (4).

Lahodný chlebíček s klobásou... tomu se raději vyhněte. Takzvané koncové produkty pokročilé glykace, které vznikají při výrobě uzenářských výrobků, podporují zánětlivé procesy a zdraví ohrožující oxidační stres (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847/, (2) www.karger.com/cpb/article/37/3/1029/73349/Nutritional-Aspects-of-Depression, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6147775/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9188857/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat