Pohodová dieta proti depresi

Strava má vliv na fyzickou a duševní pohodu. Proto, pokud trpíte depresemi, měli byste se zaměřit také na zdravou výživu.

Deprese je vážná duševní nemoc a rozhodně to není jen špatná nálada. Jako biologickou příčinu lze identifikovat nedostatek mediátorových látek (serotonin, dopamin) v mozku a základní zánět v těle. Hormonální nerovnováha vyvolaná stresem nebo poruchami metabolismu štítné žlázy, nedostatkem mikroživin a střevní dysbiózou může také vyvolat depresi (1).

Duševní onemocnění lze často vysledovat až k reakci na drastické životní události. Patří mezi ně například úmrtí, probíhající životní krize a psychické vypětí v různých oblastech života.

Stravovací návyky jako důležitý parametr

Vyvážená strava je důležitá pro fyzické i duševní zdraví. Přestože stravování samo o sobě nemůže depresi vyléčit, přispívá k preventivnímu duševnímu zdraví a může účinně podporovat léčbu. Středomořská strava je zvláště prospěšná při depresi. Zaměření na mořské plody, zeleninu, ovoce, ořechy, libové zdroje bílkovin, celozrnné výrobky a rostlinné oleje s omega-3 mastnými kyselinami mají protizánětlivé účinky a podporují střevní flóru (2).

Produkce štěstí v mozku

Rovnováha serotoninu, dopaminu a norepinefrinu je nezbytná pro fungování mozku. Takzvané messengerové látky mají vliv na celkovou fyzickou pohodu a řídí vnímání bolesti, spánku, pocity štěstí, motivaci a mnoho dalšího. Tryptofan je esenciální aminokyselina, kterou tělo získává prostřednictvím stravy. V těle (hlavně ve střevech) se bílkovinný stavební kámen pomocí enzymů přeměňuje na hormon štěstí serotonin a hormon spánku melatonin. V kombinaci s komplexními sacharidy, například banánem, dýní, sladkým bramborem, se tryptofan může optimálně vstřebat. Využitelnost zvyšuje také vitamín B6 (mrkev, ořech) a zinek (ústřice, ovesné vločky) (1).

Proti stresu

Depresivní symptomy jsou spojené se zvýšeným oxidačním stresem. Zvláště rafinované sacharidy a trans-tuky zajišťují tvorbu tzv. volných radikálů, které v těle spouštějí stres a záněty. Antioxidanty z potravy odrážejí škodlivé molekuly a mohou tak tělo chránit. Účinnými pomocníky jsou zejména vitamin B2, vitamin C a E, minerály zinek a selen a fytochemikálie jako betakaroten v mrkvi nebo betalain v červené řepě (2). 

Pijte dostatek vody

Jednoduchý tip, který má velké účinky! Voda se ne nadarmo nazývá elixírem života. Denně vypijte alespoň dva litry vody, neslazeného bylinkového, nebo ovocného čaje. Vyvážená bilance tekutin totiž podporuje trávení, zvyšuje koncentraci a je také nezbytná pro všechny ostatní funkce v těle (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4700394/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7322666/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat