Jak se moudře vypořádat s obtížnými lidmi

Jak reagujete na složité osobnosti? Stojí vás někdy hodně energie a nervů? Chtěli byste s nimi umět vycházet více pohodově? Máme pro vás několik tipů.

Ať se snažíme sebevíc, občas se zkrátka negativnímu člověku nevyhneme. A taková „srážka s blbcem“ nás může stát mnoho energie. Jak se naučit jednat s obtížnými lidmi co nejrozumněji? V první řadě je potřeba si uvědomit, že vaše štěstí nezávisí na chování druhých. Uvědomte si, že jste svobodní. Nedávejte proto nikomu moc nad svým blahobytem a štěstím!

Vidíte problémy v ostatních

Problémy dělají vlastně vždycky jen ostatní. Jen málokdo z nás se považuje za obtížnou osobu. Jen proto, že s někým nemůžete jednat sebevědomě, neznamená to automaticky, že je ta druhá osoba obtížná. Je důležité rozpoznat naše vlastní limity, vyrůst a povznést se na ně, zmoudřet a být silnější.

Neobklopujte se negativními lidmi

Nikdo z nás nevyhledává přítomnost negativních lidí dobrovolně, ale někdy existují situace, jako třeba jednání s kolegou v práci, kterým se nelze vyhnout. Pak se snažte zkrátit situaci na minimum. Nemusíte reagovat na všechno. Představte si, že jste Buddha, který se nenechá dráždit žádným vnějším vlivem.

Snažte se změnit své chování

Když změníte své chování a budete suverénnější, obvykle to bude mít vliv také na druhé. Ovšem změna chování druhého by neměla být vaším primárním cílem. Chcete-li vyřešit svůj problém, nemusí se měnit ten druhý. Pokud změníte svůj vlastní postoj, problém je často vyřešený. Vždy nejdříve zjistěte, jaká je vaše vlastní role v dané situaci.

Zaměřte se na maličkosti

U lidí, které máte rádi, ale občas může být jednání s nimi komplikované, se zaměřte na maličkosti, na krásné věci, které vás spojují. Zaměřujte se na obtížné aspekty co nejméně. Můžete se pokusit situaci vyřešit – ale shovívavě a bez útoku.

I vy máte své slabé stránky

Obvykle jde jen o to, abychom láskyplně přijali své slabosti. Kromě toho jsme všichni někdy více či méně nepříjemní. Uvědomit si to a ne vždy se brát naprosto vážně někdy dělá zázraky.

Nejednejte neuváženě

Občas je toho příliš a vy reagujete někdy příliš rychle, podrážděně nebo neuváženě. Většinou pomáhá jednoduše nereagovat. Někdy dosáhneme více laskavostí, humorem, pozorností nebo přátelským gestem.

Nastavte si hranice

Je to partner, kdo vám leze na nervy? I v lásce si můžete stanovit hranice. Jasné NE může pomoci. Zvláště pokud se partner pohybuje v destruktivních vzorcích, je důležité se jasně vymezit a nepřijímat destruktivní energii.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat