Zvládnutí závislosti na sociálních sítích

Závislost na sociálních sítích je skutečná. Jak ji poznat? Udělejte si test a zahajte detoxikaci, která vás od nich odpoutá!

Ze statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že více než polovina Čechů tráví čas na sociálních sítích, jedná se tak o 4,5 milionu lidí starších 16 let (1). Závislost na sociálních sítích je druhem behaviorální závislosti (2).

Pravda o vás samotných

Člověk se cítí nucen opakovaně se podílet na konkrétním chování nebo chování bez ohledu na jakékoli negativní důsledky pro jeho blaho, ať už fyzické, emocionální, finanční nebo jiné. Historicky mohou behaviorální závislosti zahrnovat užívání nelegálních drog, kouření, hazardní hry a nadměrné užívání alkoholu. Patříte mezi jedince lapené do sítí?

Na to vám odpoví krátký test uveřejněný magazínem Psychology Today (3). Ten zahrnuje 6 otázek, na které můžete odpovědět následujícími frázemi: 1) velmi zřídka, 2) zřídka, 3) někdy, 4) často, 5) velmi často.

Otázky, které odhalí, jak jste na tom

1. Trávíte spoustu času přemýšlením o sociálních médiích a plánujete je používat?

2. Cítíte potřebu používat stále více sociální sítě?

3. Používáte sociální sítě, abyste zapomněli na osobní problémy?

4. Snažili jste se používat sociální sítě, ale nepovedlo se vám to?

5. Jste neklidný nebo znepokojený, pokud máte zakázáno používat sociální sítě?

6. Používáte sociální sítě tak často, že to mělo negativní dopad na vaše zaměstnání/studie?

Pokud jste odpověděli alespoň na 4 otázky frázemi „často“ a „velmi často“, řadíte se mezi lidi, kteří jsou závislí na sociálních sítích. Pakliže s tím budete chtít něco udělat, je dobré domluvit si schůzku s vyškoleným terapeutem. Existuje také velké množství strategií, které detox od sociálních sítí podporují.

Zkracujte čas na minimum

Průměrný člověk stráví na svém zařízení více než čtyři hodiny denně. Pomocí vestavěného sledovače ukrytého v telefonu (čas obrazovky na iPhonu, Digitální rovnováha na Androidu) dešifrujte, kolik času denně trávíte na svém zařízení. Tento čas se pokuste zkrátit o třetinu nebo polovinu.

Mimochodem, některé platformy, jako je Instagram a Facebook, lze nastavit tak, aby odesílaly upozornění, jež se zobrazí, když dosáhnete časového limitu, který si sami určíte (řekněme 30 minut denně).

Plánujte si volno

Naplánujte si dny v týdnu, kdy se nebudete přihlašovat ani se nebudete dívat na své účty na sociálních sítích. Může se jednat třeba o úterky a soboty, záleží na vašich možnostech. Aby to pro vás nebyl takový šok, nejprve začněte tím, že například první hodinu ráno nebo během večeře vydržíte bez mobilu. Nebo si ho přestanete brát na toaletu.

Vypínejte upozornění

Abyste se zbytečně nerozptylovali, vypněte všechna oznámení push – kromě těch nejnutnějších. (Pro laiky, jde o oznámení přenášená aplikacemi, která se objevují na obrazovce zařízení.)

Uspořádejte telefon

Přesuňte aplikace z domovské obrazovky do jiných, méně viditelných složek a zvažte smazání účtů na sociálních sítích, které často nepoužíváte.

Přesuňte se do reality

Najděte alternativní aktivity, jež vůbec nezahrnují sociální média. Choďte na procházky, meditujte, scházejte se s přáteli.

Zdroje: (1) www.czso.cz/csu/czso/vice-nez-polovina-cechu-pouziva-socialni-site, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5369147/, (3) www.psychologytoday.com/us/blog/in-excess/201805/addicted-social-media






Celkem 1 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat