Přírodní antidepresiva na dosah ruky

31.03.2022 | Psychika

Příchod jara je každoročně nejočekávanější událostí celého roku, a ačkoli se již nemůžeme dočkat slunečných dní, a těšíme se na nadcházející teplou sezonu, nezřídka se stává, že naše podvědomá psychika má trochu jiný názor. Čím to je, že na jaře lidé častěji trpí depresemi, a jak se jim vyhnout přírodní cestou?

Rozbor první otázky by vystačil na samostatný článek, proto se pojďme zaměřit rovnou na tu druhou. Než se však tomuto tématu začneme věnovat na plno, je důležité si říci zásadní věc: přírodní medicína je sice mocná čarodějka, ovšem, pokud trpíte závažnými psychickými stavy úzkosti, depresemi či syndromem vyhoření, neváhejte navštívit odborníka. Mnohé z těchto psychických potíží se dají léčit pouze s pomocí odborníka, případně kompletní změnou životního stylu a prostředí, které ve váš podvědomé psychické stavy spouštějí a udržují.

Vitamin D

Vitamin D hraje důležitou roli v regulaci nálady. Výzkum (1) prokázal souvislost mezi hladinami vitaminu D a depresí a tvrdí, že užívání doplňků vitaminu D může pomoci léčit tento stav.

A když se nad tím zamyslíte zcela logicky, dává to smysl. Tělo vytváří vitamin D, pokud je pokožka vystavena slunečnímu záření. Koneckonců už jste zažili depresivní stavy, pokud jste trávili celé dny na sluníčku (nebo u moře)? A co když porovnáte s celodenním pobytem mezi 4 zdmi v zamračeném počasí bez jediného slunečního paprsku?

Ano, přesně tak… nejjednodušší způsob jak získat dostatečné množství „antidepresivního“ vitaminu D je ten, že budete trávit více času na slunci, jíst potraviny bohaté na vitamin D (tučné ryby, jako je losos a makrela), anebo v případě, že se nacházíte v zimním období, kdy je venkovní počasí na sluneční paprsky skoupé, užívat doplňky vitaminu D.

Doplnění: Jen málo rostlinných potravin obsahuje vitamin D, tudíž pro lidi dodržující vegetariánskou a veganskou stravu může být obtížné získat dostatek vitaminu D ze samotné stravy.

Vitamin B komplex

Vitaminy B jsou skupinou osmi různých živin, které spolupracují na řízení mnoha procesů v těle, včetně úrovně stresu. Nejvíce se na duševní výkonnosti podílí vitamin B12.

Vysoký obsah vitaminů B je například v kvasnicích a pak zejména v potravinách živočišného původu. Z tohoto důvodu mohou lidé dodržující veganskou stravu potřebovat získat tyto živiny jinými způsoby (například užíváním doplňků stravy s obsahem skupiny vitaminů B)

Hořčík

Hořčík hraje velmi významnou roli při prevenci proti úzkosti a únavě, proto je doporučován zejména sportovcům a lidem vykonávajícím náročnou fyzickou či psychickou práci. Hořčík je důležitý minerál nezbytný pro správné fungování téměř každého procesu v lidském těle.

Nejjednodušší prevencí proti úzkostem je tedy zařazení potravin s vysokým obsahem hořčíku do svého jídelníčku jako např: celozrnná pšenice, špenát, quinoa, mandle a kešu, hořká čokoláda (ano přesně tak, proto čokoláda zahání deprese), černé fazole apod.

Pozor: Užívání vysokých dávek hořčíku může způsobit průjem. Pokud se tedy rozhodnete pro příjem hořčíku prostřednictvím doplňků stravy, začněte s nižší dávkou, například 100 mg. Vyhněte se překročení 350 mg denně bez souhlasu lékaře.

Stejně tak přínosné je i pravidelné zásobování těla zinkem a vápníkem.

L-theanin

L-theanin je aminokyselina, která se vyskytuje v zeleném a černém čaji, a jedná se o mírné sedativum a prostředek proti úzkosti.

Studie z roku 2016 (2) zjistila, že lidé, kteří konzumovali nápoj obsahující 200 mg l-theaninu, měli po provedení náročného úkolu nižší stresovou reakci a hladinu kortizolu než ti, kteří dostali placebo. Možná proto jsou pravidelné návštěvy čajoven tak povznášející.  Co říkáte?

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 tuky naleznete zejména v rybím mase nebo lněném semínku. Tělo si tyto tuky neumí vyrobit, proto je velmi důležité je přijímat ve stravě!

Nízký příjem omega-3 tuků totiž může zvýšit riziko úzkosti a deprese, proto užívání doplňků s obsahemomega-3 může výrazně pomoci předcházet nebo léčit tyto stavy. (3)

Kořen kozlíku lékařského

Kozlík lékařský je používán jako lék již po tisíce let. Nejvíce je používán ve spojitosti se zmírněním úzkostí a s kvalitnějším spánkem (napomáhá ke snadnějšímu usnutí). Jeho výhodou je, že na rozdíl od prášků na spaní nemá kozlík žádné vedlejší účinky. Ovšem neměl by se užívat déle než 3–4 týdny v kuse, neboť může být lehce návykový.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032716308928, (2) www.mdpi.com/2072-6643/8/1/53, (3) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/article-abstract/2702216, www.medicalnewstoday.com/articles/325823#omega-3-fatty-acids, www.cs.wikipedia.org/wiki/Vitamín_B12,






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat