Fitness chyby při hubnutí

Chcete se dostat zpět na svou váhu, ve které se cítíte dobře, větším pohybem? Pak byste se měli vyvarovat těchto 3 fitness chyb, kterých se dopouští mnoho lidí, kteří chtějí zhubnout.

Fitness studia nejsou nikdy tak plná a sportovní lekce tak plně obsazené jako v lednu. Mohou to být dobré úmysly, které motivují lidi ke cvičení nebo touha vrátit se po Vánocích zpět na svou pohodlnou váhu. Někomu předsevzetí vydrží a zdárně pokračuje i v únoru, jiní to, jakmile nevidí žádoucí výsledky, vzdávají. 

Mnoho lidí zapomíná na to, že fitness je věda sama o sobě a to, co funguje u jednoho člověka, může být pro druhého dokonce kontraproduktivní. Zejména pokud jde o hubnutí, mnoho lidí dělá ve fitness chyby, kterým se lze snadno vyhnout. Tohle jsou ty tři nejčastější:

Příliš mnoho kardia, málo silového tréninku

Fitness chyba, kterou mnoho lidí dělá, je, že si myslí, že kardio cvičení je nejrychlejší způsob, jak vidět (udržitelné!) výsledky. Takže nasednete na kolo nebo skočíte na běžecký pás a makáte, dokud se pořádně nezapotíte. Ale to je právě ta chyba. Silový trénink je stejně důležitý pro budování svalové hmoty, zrychlení metabolismu a zpevnění těla (1).

Přestože kardio cvičení během aktivity spálí více kalorií, silový trénink zvyšuje to, co je známé jako „afterburn efekt“. To znamená, že i po cvičení tělo pokračuje ve spalování kalorií na opravu a budování použitých svalů (2).

Jíte (a pijete!) příliš málo

Mnoho lidí si myslí, že by měli jíst velmi málo, aby skutečně zhubli. Ale to je také chyba. Chcete-li zhubnout trvale, je důležité jíst vyváženou stravu. Zdravá strava je zásadní pro úspěch při hubnutí. Mnoho lidí se během hubnutí začne některým skupinám potravin úplně vyhýbat. Místo toho se raději zaměřte na vyváženou stravu s dostatkem bílkovin, zdravých tuků a sacharidů. Zdravá strava také podporuje zdravý metabolismus. Některé potraviny (citrusové plody, zelený čaj, ryby) mohou zrychlit metabolismus a napomáhat spalování tuků (3).

Důležitý je také dostatečný příjem tekutin (vody!), aby bylo tělo hydratované. Voda je nezbytná pro mnoho tělesných funkcí, včetně metabolismu. Dostatek tekutin pomáhá tělu efektivně vstřebávat živiny a vylučovat odpadní látky (3). 

Cvičíte příliš často

Hodně pomůže více? Ne nutně. Důležitější je, že u toho vydržíte. Někdy je motivace silná jen na začátku, ale konec přichází rychle – pokud nevidíme výsledky hned. Je důležité zůstat na správné cestě dlouhodobě a začlenit zdravé návyky do každodenního života (4).

Intenzivní trénink může také vyčerpat energetické zásoby těla. Přestávky dávají tělu příležitost k regeneraci a doplnění energetických zásob. To vede k lepšímu výkonu a efektivnějšímu tréninku (4).

Při tréninku jsou namáhány i svaly a dochází k drobným mikroúrazům. Přestávky umožňují svalům regeneraci a opravu. Regenerace svalů je důležitá pro budování svalové hmoty, tonizaci těla a zlepšení výkonnosti (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5764193/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17101527/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8230308/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6132728/






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat