Účinnost termogenních gelů na podporu hubnutí je hodně omezená

Namazat se krémem produkujícím teplo a tím samovolně hubnout? Jak by to bylo skvělé! Je pravdou, že člověka vážně zahřeje, ale to je tak asi všechno. Fungují alespoň termogenní doplňky stravy, když gely v tomto směru selhávají?

Když jde o hubnutí, nějaká pomoc „zvenčí“ se vždycky hodí. Všimli jste si v obchodě termogenních gelů, které se tváří jako spolehlivé zeštíhlující prostředky? Možná bude lepší, když kolem nich projdete bez povšimnutí.

Zlepšovák s velkým otazníkem

Jsou v tubě nebo kelímku. Na jejich etiketě se píše, že obsažené látky podporují krevní oběh, zvyšují pocení, otevírají póry a urychlují likvidaci podkožních tukových zásob, což přijde vhod také při celulitidě. Ono to vypadá docela logicky, protože termogenní je vlastně teplo produkující a slibovaný „žár“ by nějaké ty kalorie spálit mohl, že? Ale takhle to tady nefunguje.

Škoda, zázrak se nekoná

„Pocení je základním klimatizačním mechanismem těla. Jediný způsob, jak zvýšit míru pocení, je zvýšit tělesnou teplotu. Cvičením to jde, pobytem v sauně také. Ale nikdy jsem neslyšel o situaci, že by se pocení mohlo zvýšit po aplikaci nějakého krému,“ pochybuje o účinnosti termogenních přípravků Robert Girandola, který jako docent biologických věd působí na Kalifornské univerzitě. A je tu ještě jedna věc. „Pot sice ovlivňuje kalorické náklady, ovšem množství kalorií související se ztrátou potu je tak nepatrné, že kdybyste ho mohli během tréninku změřit, nenaplnili byste ani náprstek,“ šokuje jmenovaný expert. A jak si vedou „zahřívací“ produkty určené ke konzumaci? Ani tohle není žádná sláva!

Důkazy stále jaksi nejsou

„Termogenní doplňky stravy jsou vyhledávanou alternativou gelů. Obsahují přírodní složky určené k podpoře metabolismu a efektivnějšího spalování tuků, jako je kofein, zelený čaj, kapsaicin a další rostlinné extrakty. Ale důkazů, které tato tvrzení podporují, je poskrovnu. Před přidáním některého z těchto přípravků do své pravidelné rutiny bych se určitě poradil se svým lékařem,“ doporučuje Robert Girandola.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9987759/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat