Low-FODMAP dieta je vhodná pro lidi s trávicími potížemi

04.10.2023 | Hubnutí

Ve světě výživových trendů je Low-FODMAP dieta poměrně novým, ale účinným řešením pro ty, kteří se potýkají s trávicími potížemi. FODMAP  je zkratka pro fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Je to skupina sacharidů známá svou schopností vyvolávat u některých osob zažívací potíže. Jak dieta funguje a jaké potraviny do ní spadají?

Co je to FODMAP?

FODMAP je skupinou sacharidů s krátkým řetězcem, které se v tenkém střevě špatně vstřebávají. Přecházejí do tlustého střeva, kde mohou být fermentovány střevními bakteriemi, což vede k tvorbě plynů a dalším zažívacím potížím. (1)

Mezi běžné typy FODMAP patří oligosacharidy, které se vyskytují v pšenici, cibuli a česneku. Dále laktóza, která se nachází v mléčných výrobcích, jako je mléko. Nakonec také fruktóza, která se nachází v medu, kukuřičném sirupu s vysokým obsahem fruktózy a v některých druzích ovoce. (2)

Kdo by měl zvážit dietu s nízkým obsahem FODMAP?

Dieta s nízkým obsahem FODMAP potravin je určena především pro osoby, které trpí trávicími potížemi, jako je syndrom dráždivého tračníku, Crohnova choroba apod. Je prospěšná zejména pro ty, kteří po konzumaci potravin bohatých na FODMAP pociťují příznaky, jako je nadýmání, plynatost, průjem, zácpa a bolesti břicha. (3)

Fáze diety

Během eliminační fáze se lidé po určitou dobu, obvykle 2–6 týdnů, vyhýbají potravinám s vysokým obsahem FODMAP. To umožňuje, aby se střeva zklidnila a příznaky se zlepšily. Po eliminační fázi se potraviny obsahující FODMAP znovu zavádějí postupně a v malých množstvích. To pomáhá zjistit, které konkrétní FODMAP vyvolávají příznaky a které lze tolerovat. (4) 

V konečné fázi je na základě individuální tolerance různých FODMAP vytvořen individuální dlouhodobý dietní plán. Někteří lidé se možná budou muset určitým potravinám s vysokým obsahem FODMAP trvale vyhýbat, zatímco jiní si je mohou dopřávat s mírou. (5)

Běžné potraviny s nízkým obsahem FODMAP

Ačkoli dieta s nízkým obsahem FODMAP omezuje několik skupin potravin, stále je k dispozici spousta chutných možností. Například kuřecí maso, krůtí maso, ryby, vejce, tofu, rýže, oves, quinoa, bezlepkové těstoviny, banány, borůvky, hroznové víno, pomeranče, mrkev, cuketa, okurka, špenát, bezlaktózové mléko, olivový olej, kokosový olej, máslo a bylinky. (6)

Před zahájením diety s nízkým obsahem FODMAP je nezbytné poradit se s odborníkem, například s registrovaným dietologem nebo se svým lékařem. Mohou vám pomoci vytvořit individuální plán, zajistit, abyste splnili své výživové potřeby, a sledují vaše pokroky. (7)

Zdroje: (1-6) www.my.clevelandclinic.org/health/treatments/22466-low-fodmap-diet, (7) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat