Mějte progres hubnutí pod kontrolou

30.07.2023 | Hubnutí

Hubnutí může být poměrně náročný úkol. Vyžaduje tvrdou práci, odhodlání a především trpělivost. Koneckonců, pomalý a soustavný přístup je obvykle nejlepším způsobem, jak dosáhnout trvalých změn životního stylu. Bohužel mnozí z nás hledají rychlé řešení, jak shodit přebytečná kila a výsledek si nedovedou udržet trvale. Jak si správně hlídat postup v hubnutí?

Nejdůležitější faktory

Jedním z nejzřetelnějších způsobů, jak sledovat pokrok, je kontrola vaší hmotnosti. Doporučuje se sledovat váhu jednou týdně, ideálně ve stejný den ve stejnou dobu. To vám pomůže sledovat váš pokrok. Navíc, pokud si všimnete nějakých nesrovnalostí, může být dobré změřit si váhu ještě jednou o několik dní později. S vážením by se to nemělo přehánět. Vaše hmotnost se pravidelně mění z různých důvodů a mohlo by vás to demotivovat. (1)

Každý člověk si ukládá tuk jinak, proto je důležité sledovat při hubnutí i další ukazatele. Nejenže vám to pomůže získat přesný přehled o vašich pokrocích, ale také vám to dodá velkou motivaci k dalšímu pokračování. Provádění tělesných měření je poměrně snadné a může vám pomoci identifikovat i ty nejmenší změny. (2)

Dalším z důležitých aspektů, pokud jde o hubnutí, je zdravá a vyvážená strava. Nezapomeňte si vést deník a zaznamenávat si, co jíte. To vám pomůže získat přehled o vašich stravovacích návycích. Jakmile zjistíte případné nezdravé vzorce, můžete je v případě potřeby upravit. (3)

Cvičení je pravděpodobně nejdůležitější součástí každé cesty za hubnutím. Nejenže budete spalovat kalorie, ale také budete budovat svaly. Stanovte si realistické cíle a snažte se jich dosáhnout. Cvičení je také skvělý ukazatel pokroku. Budete schopni vydržet delší dobu vykonávat kardio aktivity a postupně se dopracujete ke zvedání vyšších vah. (4)

Má smysl sledovat BMI?

Index tělesné hmotnosti (BMI) je nástroj, který se používá k měření relativního složení těla člověka s ohledem na jeho výšku a hmotnost. Často se používá k určení, zda má člověk vzhledem ke své výšce zdravou hmotnost, a lze jej použít ke sledování zdravotních problémů souvisejících s hmotností. (5)

Vzorec pro výpočet BMI je jednoduchý: hmotnost (v kilogramech) dělená výškou (v metrech) na druhou. Ideální hodnota BMI se pohybuje mezi 18,5 a 24,9, přičemž BMI 25–29,9 se považuje za nadváhu a 30 a více za obezitu. Je však důležité mít na paměti, že BMI není dokonalým měřítkem zdraví. Protože nezohledňuje další faktory, jako je svalová hmota. (6)

Existují tři hlavní kategorie BMI: Podváha, normální váha a nadváha/obezita. Pokud váš vypočtený BMI spadá do kategorie podváhy, je to znamení, že byste měli přibrat. Ideální rozmezí pro většinu dospělých je mírně nad 18,5, aby bylo dosaženo optimálního zdraví. Pokud si nejste jisti, jestli je vaše hmotnost v normálu, zeptejte se svého praktického lékaře. (7)

Zdroje: (1--4) www.ro.co/health-guide/how-to-track-your-weight/, (5-7) www.medicalnewstoday.com/articles/265215






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat