Hubnutí a cvičení na prázdný žaludek

11.06.2023 | Hubnutí

Kouzelná pilulka na hubnutí neexistuje. Pořád platí staré známé pravidlo, že energetický výdej musí být menší než příjem. A už jste slyšeli o tom, že cvičení na lačný žaludek vás špíčků zbaví mnohem rychleji? Takhle se věci mají!

Populární teorie založená na myšlence, že hladina cukru v krvi je nízká, když jste celou noc nejedli, nahrává údajně většímu spalování tuků během cvičení. Ale je to pravda? Ne nutně. Spalování tuků je spíše o celkovém výdeji kalorií, nejen o typu energie, kterou vaše tělo pro trénink využívá.

Cvičení nalačno. Ano, nebo ne?

Studie z roku 2019 uvádí (1), že aerobní cvičení po nočním půstu zvyšuje využití tuků, zlepšuje lipidové profily, podporuje signály metabolismu do kosterního svalstva a tukové tkáně a celkově snižuje kalorický příjem během dne. Tyto studie jsou však krátkodobé, provádějí se většinou u mladých zdravých mužů a zdají se nejpřínosnější pro lidi s rizikem kardio-metabolického onemocnění.

Názory se různí

Ačkoli se tato studie z roku 2019 může zdát slibná, větší část výzkumu pro sportovce nadále doporučuje správné doplňování sacharidů (2). Podle jiných odborníků totiž spalování kalorií během kardia je stejné, ať jíte, nebo ne. Ve skutečnosti cvičení nalačno při vyšší intenzitě může ovlivnit vaše zásoby bílkovin a snížit je až o 10,4 %. 3 Pokud se snažíte budovat svaly, jedná se o velkou ztrátu. Navíc je tím ovlivněn samotný výkon.

Koneckonců, když vynecháte jídlo nebo svačinu, možná nebudete schopni cvičit tak dlouho nebo tak tvrdě. To znamená, že ve výsledku spálíte méně kalorií, než kdybyste něco slupli. Každý si však musí najít systém, který mu vyhovuje. Že si před workoutem rádi dopřejete něco dobrého, třeba jablko, banán či ovocné smoothie? Pak se těšte z těchto výhod!

Benefity jídla před cvičením

Vyhnete se nízké hladině cukru v krvi, která způsobuje závratě a nevolnost (toto je zvláště nebezpečné pro lidi s problémy s krevním cukrem). Zároveň zvýšíte regeneraci a nárůst síly. Jestli před tréninkem jíte, dejte tělu čas na trávení. Velká jídla by měla být konzumována 4–6 hodin před tréninkem. Pak si 30 až 60 minut před akcí vyberte lehkou, jednoduchou svačinu s nízkým obsahem vlákniny a tuků. V případě, že máte málo času, zkuste doušek pomerančového džusu, případně pár kousků granolové tyčinky. I jen trocha energie může váš trénink změnit (3).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30334499/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28919842/, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat